Det är för lite Gud och Jesus i TV

Jag tycker att SVT borde sända fler program som handlar om den kristna tron, fler gudstjänster och fler program med kristna lovsånger. Den kristna kyrkan (i vid mening) är Sveriges största folkrörelse och med tanke på att TV-licensen är något som alla, som äger en TV, måste betala, borde utrymmet för program med kristet tema vara mycket större än vad det är idag.

Den kristna kyrkan engagerar fler människor än vad idrottsrörelsen gör. Skulle licenspengarna fördelas efter vad som faktiskt engagerar människor i vårt land skulle de kristna programmen i TV vara fler än sportprogrammen.

Varför ska just kristna få utrymme i TV? brukar vissa fråga. Ingen idéburen rörelse har tillgång till licenspengarna heller. Den som vill sända propaganda får betala för det själv.

Jag tycker den invändningen har en poäng, bortsett från att den inte ifrågasätter tvånget att betala TV-licens. Om TV-utbudet styrdes på marknadsmässiga villkor skulle jag inte bråka om mängden kristendom i TV-rutan. Det skulle vara upp till mig att betala för det jag vill ha. Jag skulle också gärna se en sådan lösning, dvs. att TV-licensen avskaffas.

Men nu har vi som sagt en lag som säger att alla som äger en TV måste betala en licens. I det läget tycker jag att det är fel att vi kristna inte ska få ha rätt att utnyttja TV-mediet för saker som intresserar oss.

Vi är med och betalar skatt för att få köra på statens motorvägar och får därför också köra på motorvägarna. Vi är med och betalar skatt för att få åka på statens järnvägar och får också åka på järnvägarna. Så är vi också med och betalar skatt för att få tillgång till kommunikationsmedlet TV, men där är det stopp. Inte helt, men vi får inte alls det utrymme vi har betalat för. Vi är inte ens i närheten.

____________________

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , . Pingat på intressant.se.

Dela med andra:

5 reaktioner till “Det är för lite Gud och Jesus i TV”

 1. “Den kristna kyrkan engagerar fler människor än vad idrottsrörelsen gör.”

  HELT fel. Visst, fler människor är (fortfarande) medlemmar i den lyckligtvis döende svenska kyrkan, men det är för att man inte pallar att gå ur av ren lathet oftast. Om du kollar en genomsnittlig svensk kyrka nu i morgon söndag vid elvablecket och en genomsnittlig svensk ishall, var är flest engagerade tror du?
  SVT håller föredömligt låg profil i den här frågan.

 2. Bra inlägg. Det här är en angelägen fråga.
  Jag tror att Nicklas har helt fel och det beror antagligen just på att hans eget intresse för kyrkan är lägre än noll.

  Den svenska kyrkan är (tyvärr) inte representativ för kristenheten eller kristna svenskar i allmänhet.
  Om man tittar på andra kristna samfund såsom katolska kyrkan, pingstkyrkan m.fl så ökar medlemsantalet stadigt och framför allt de senaste åren.

  Det mest rättvisa skulle vara att alla automatiskt hade blivit “utkastade” ur svenska kyrkan vid delningen från staten. Då hade dessa “lata” människor inte snedvridit statistiken.

  Åter till grundfrågan så håller jag med att fler kristna program borde sändas i svt och i andra kanaler.

 3. Jag tror att Nicklas har fel.
  För det första är det inte så dåligt med folk på elvagudstjänsten. Gå dit en gång så får du se med egna ögon och inte bara blint lita på vad vänsterpressen skriver.
  För det andra är det helt fel att mäta engagemangsnivån endast vid elvagudstjänsten. De flesta församlingar har mässor, andakter, musikgudstjänster, meditationer, dop, begravningar, konfirmandträffar m.m. hela veckan lång. Skall inte de räknas med in statistiken över engagerade i svenska kyrkan? För det tredje har utträdena minskat de senaste åren. Mycket talar för att de inom några år når en jämvikt med inträdena så att nettoförändringen blir noll.
  För det fjärde är det frikyrkan som tappar folk (den karismatiska frikyrkan, som växer, räknar jag inte in bland de krista kyrkorna) och kommer att dö inom en snar framtid.
  Svenska kyrkan står där kvar med 70-80 procent av befolkningen bakom sig.

  Vad gäller grundfrågan delar jag Stefans uppfattning, men hävdar att detta inte endast gäller “fler kristna program”. SvT borde ta sitt publicserviceuppdrag på allvar och strunta i att försöka konkurrera med reklamkanalerna inom området slaskprogram.

 4. Att kristendomen till stor del hålls utanför rutan känns för mig ganska naturligt, då den på senare tid har blivit kopplad till politik. Ponera att 70% av Sveriges befolkning var moderater – hade vi då krävt att SVT skulle sända 70% moderatinfluerade program?

  Visst kan man försöka säga att de kristna tankarna är partipolitiskt obundna – KD försökte ju när de grundades vara något som stod över partiskalan – men de har ju sedan naturligt placerat sig till höger. Så hur ska du ha det Stefan? Hur går det med att ha någon sorts konsekvent värdegrund? Ska staten stödja politiska åsikter eller inte? Om marknaden/folket har ett behov av kristna program borde väl en kristen kabelkanal slå igenom stort?

 5. Saken är just den som påpekas av Stefan S och Mårten. Kyrkorna står inte alls tomma. Intresset för andliga frågor är oerhört stort. Inte minst märker jag det varje gång jag skriver om något religiöst tema på min blogg. Men SVT kan inte förmå sig släppa fram program med andligt innehåll. Sport och politik går bra, men inte religion. Det är det som är så konstigt.

Kommentarer är stängda.