Utnämningspolitiken är bra, men måste genomföras konsekvent

Det är märkligt att se hur många sossar som plötsligt blivit anhängare av regeringens utnämningspolitik. För det är väl så man ska tolka kritiken mot att regeringen utnämnt Mikael Odenberg till VD för Svenska Kraftnät? Så här säger Peter Hultkvist (s) till SR Ekot:

– Det har var ett riggat jobb för Odenberg. Man skulle lösa problemet att han avgick som försvarsminister och ge honom en annan befattning. det inser alla att det är så och det går inte att lura folk på den punkten.

Kritiken är riktig, men det är bara det att det är precis så den socialdemokratiska utnämningspolitiken sett ut under nästan ett sekel. Att anklaga någon för en synd man själv begått … jag har för mig att det finns ett ord för det …

Icke desto mindre är ärendet hopplöst dåligt skött. Jag instämmer till fullo med Stefan Attefalls (kd) kritik. Om vi ska ha en öppen konkurrens till alla höga chefsbefattningar i staten, då måste principen gälla rakt över, utan undantag.

Jag förstår inte heller hur Reinfeldt kan tala om att den här rekryteringen skulle ha gjorts i enlighet med de nya reglerna. I huvudsak har ärendet skötts av Näringsdepartementet (som kontrolleras av centern). Reinfeldt har haft en begränsad insyn. Med rätt fakta är det sällan Reinfeldt gör bort sig i media, men jag är inte säker på att han har haft tillgång till fakta den här gången. Återigen undrar man därför hur det står till i statsministerns pressavdelning.

___________________
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , . Pingat på intressant.se.

Dela med andra: