Med Putin försvann demokratin i Ryssland

När Sovjetunionen bröt samman 1991 var vi många som hoppades att Ryssland skulle utvecklas till en demokrati. Boris Jeltsin reformerade både det politiska och det ekonomiska systemet. Demokratin tog sina första stapplande steg. Det var en tung tid för landet. Med Vladimir Putin trodde man att vägen till demokrati skulle fortsätta. Så blev det inte.

Putin har istället lett landet in i ett system som man kallar för “suverän demokrati” eller “styrd demokrati”, vilket är ett skämt. Att Putins parti Edina tidigare i år fick mer än 70 procent av rösterna, och att Dimitri Medvedev nu också fått över 70 procent beror i allt väsentligt på valfusk. Skulle de ställa upp i ett rättvist val skulle de få ca 30 procent. Det menar i alla FOI-forskaren Carl Holmberg i en ny rapport om parlamentsvalet. Holmberg konstaterar att valdeltagandet i flera regioner legat på nästan 100 procent, vilket är ett tydligt tecken på fusk. Inte ens länder där röstning är obligatoriskt når så höga siffror.

Holmberg skriver också om många andra konstigheter i den ryska politiken, som t.ex. bluffpartier som bildats av regimen bara för att distrahera väljarna så att de ska blanda ihop dem med de riktiga oppositionspartierna.

Med Putin försvann demokratin i Ryssland. Det är hög tid att vi säger som det är. Vi har inte velat göra det eftersom relationerna med Ryssland ändå varit bra, och det finns ingen anledning att råskälla på Putins regim. Med ryska mått mätt är den ändå ganska frihetlig och marknadsekonomiskt orienterad. Men såsom systemet ser ut idag går det inte ens med all välvilja i världen påstå att Ryssland är en medlem i den demokratiska familjen.

Länk till Holmbergs rapport.

___________________
Läs även andra bloggares åsikter om , , , . Pingat på intressant.se.

Dela med andra:

2 reaktioner till “Med Putin försvann demokratin i Ryssland”

 1. Nåja, även Jeltsin riggade val och styrde media hårt. Han valde dessutom att anfalla parlamentet när det inte gjorde som han ville, med rätt många döda som följd.

  Demokratin försvann inte med Putin. Sanningen är att den aldrig fick någon verklig chans.

  Och på det stora hela har jag svårt att se att Putin varit värre än Jeltsin.

 2. Jag håller med föregående talare. Demokratin har aldrig gjort sitt intåg i Ryssland. Det har alltid varit om utifall – att – kanske med hela den s k processn.

  Det är så sorgligt för mig ter sig Ryssland som ett land som inte mår bra när de mår bra. Precis som kvinnan som är van att ha ett elände som när det går bra säger;

  – Ja, det här lär straffa sig sedan med mera elände än vanligt.

  Pessimismen frodas i landet och även ute i Europa så märker man hur frustrationen ligger och bubblar under ytan.

  //H

Kommentarer är stängda.