Nytt exempel på sanslöst korkad politisk korrekthet – Västgöta Nation, Uppsala

Ett nytt sanslöst exempel på politisk korrekt idioti har nått mina öron. Händelsen är några månader gammal, men har nyss nått mig. Det är studentföreningen Västgöta Nation i Uppsala som till ämbetet nationspräst valt en person som inte är prästvigd, eller kyrklig på annat vis. Nationen vill nämligen vara en religiöst obunden organisation. Följaktligen har man kommit på den geniala lösningen att utnämna en psykolog till nationspräst.

Kan detta verkligen vara möjligt? frågar sig läsaren. Ja, därför västgötarna uppenbarligen också saknar allmänbildning. Nationsprästen brukar nämligen ha titeln Nationskaplan, och tydligen verkar majoriteten av medlemmarna inte veta att en kaplan är en präst. Kaplanens huvuduppgift är att fira gudstjänst och att undervisa om Kristus. En person som inte gör detta är inte en kaplan. Det är inte konstigare än att konstatera att en busschaufför kör buss eller att en rörmontör monterar rör.

Men på Västgöta nation i Uppsala har den politiskt korrekta intoleransen mot religion satt självklarheter som dessa ur spel. Det naturliga för de intoleranta religionsmotståndarna hade ju varit att avskaffa kaplansämbetet helt och hållet. Nu försöker man låtsas att ämbetet är kvar fast utan den förhatliga religionen.

____________________
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , . Pingat på intressant.se.

Dela med andra:

11 reaktioner till “Nytt exempel på sanslöst korkad politisk korrekthet – Västgöta Nation, Uppsala”

 1. “tydligen verkar majoriteten av medlemmarna inte veta att en kaplan är en präst”

  Att använda ordet kaplan i en litet vidare bemärkelse är faktiskt inte ett helt nytt påfund, utan ordet tycks ha använts på det sättet i över ett århundrade.

  Svenska Akademins Ordbok anger, bland flera andra, förklaringen “tjänstförrättande präst vid K. M:ts orden […], även­som om viss manlig l. kvinnlig officiant i lik­artad funktion i vissa ordenssällskap” (http://g3.spraakdata.gu.se/saob/show.phtml?filenr=1/115/29208.html).

  Sammansättningen “ordenskaplan”, i betydelsen “viss funktionär vid en nykterhets­orden” finns enligt samma källa belagd sedan 1930 (http://g3.spraakdata.gu.se/saob/show.phtml?filenr=1/175/44702.html#ORDENSKAPLAN).

  Låt vara att en nykterhetsorden kanske inte är någon särskilt god förebild för en studentnation.

 2. Rimligen har prästen i detta sammanhang något slags terapeutisk uppgift (förutom det traditionella krist-relaterade) och denna verkar VG velat behålla.

  Om en busschaufförs praktiska uppgift mest hade bestått i att lyssna på passagerarnas problem och ge råd om dessa, och arbetsuppgiften relaterad till individens titel hade varit något föråldrat och oförenligt med stadgar och modernt leverne, hade det inte varit särskilt konstigt alls att anställa en psykolog istället för en busschaufför.

  Jag håller dock med om en poäng i ditt inlägg: det hade varit bättre att även byta namn på ämbetet.

 3. Västgöta nation gör sig löjliga. Antingen vet de inte vad nationskaplan betyder, vilket är skrämmande med tanke på den förment bildade miljön, eller så tror man inte att ingen bryr sig, vilket kanske är ännu värre.

  Det hela är mycket mystiskt eftersom VG en mycket bra och stabil nation med många fina värden.

  Som tur är är studentvärlden en rörlig materia och det som anses förhatligt ena året kan vara omhuldat det andra. Låt oss hoppas att VG tar tillbaka ämbetet med dess fulla innehåll. En präst har ju exempelvis absolut tystnadsplikt. Detta och mycket annat verkar uppskattas av de flesta andra nationer i Uppsala.

  I annat fall kan de ju byta titel på ämbetet. Nationspsykolog är ett förslag.

 4. Jag som deltagit i debatten på Västgöta, kan från första parkett meddela att diskussionen i fråga om nationskaplanens vara eller icke vara pågått i flera år. Det som började som en enkel formfråga, utvecklades snart till den mest infekterade debatten på åratal. Diskussionerna har kantats av stadgeutredningar, hot om byte av nation, smutskastning av enskilda landsmän samt av oändliga debatter huruvida det är förenligt med nationens som religiöst obunden att hålla sig med en nationskaplan. Trots att nationens besvärsnämd fastslog att något stadgemässigt hinder för att hålla sig med en kaplan inte förelåg, så länge man var öppen för att vid behov även inrätta ämbeten som till exempel nationsrabbi eller nationsimam, fortsatte palavern med oförminskad styrka.

  Slutligen beslöt man att behålla ämbetet, men att inte låsa det vid en prästvigd person eftersom man ansåg att kaplanens uppgift var terapeutisk och personligt stödjande snarare än religiös. Det naturliga därvidlag hade naturligtvis varit att även byta namn på ämbetet men så har inte skett, trots att flera mer eller minde välfunna förslag om mer adekvat titulatur presenterats.

  Jag har under diskussionens lopp haft anledning att förvånats över hur vissa med en fanatisk iver som man vanligtvis annars endast kan ta del av via TV-nyheterna har kämpat mot nationskaplanens existens och tycker att det är sorgligt att alla denna energi inte i stället använts för mer konstruktiva, och för nationen mer angelägna, ändamål.

 5. Kan det vara lagligt att använda prästtitel och ägna sig åt själasörjande om man inte är präst?

 6. Nicklas: Förhoppningsvis är det ingen som tror på kyrkan, utan på Gud. Och det är rätt många som gör fortfarande, faktiskt.

 7. Karin: Jag tror att “Präst” är en skyddad titel, precis som Jurist, eller civilingenjör. Pastor däremot får vem som helst kalla sig… Kaplan har jag ingen aning om huruvida det är skyddad titel. Någon som kan bringa klarhet?

 8. Hahahha, ja svenskarna och deras rädsla för kristendomen tar sig rätt löjliga uttryck ibland.

  Som den tiding som vägrade att publicera Muhammed karikatyren med tanke på respekt för Islam, men som inte såg något fel i att trycka en karikatyr med Jesus på jorden och djävulen i himlen.

  Man kan ju undra varför kristna ska diskrimineras i ett kristet land?

  //Harriet

 9. Möjligtvis en sen anmärkning det här, men vill upplysa Lars (i kommentar ovan) att “jurist” inte alls är en skyddad titel. Advokat = skyddad titel, jurist = vemfansomhelst.

Kommentarer är stängda.