Vårdval ökar rättvisan

För mig är det fortfarande obegripligt hur media försöker framställa Vårdval Stockholm som en omfördelning från fattiga till rika områden. Det kan bara bero på att man antingen är vänster eller inte är påläst. Något intresse för att förklara hur reformen funkar verkar inte finnas.

Fråga: Är det rättvist att en vårdcentral får pengar av landstinget efter hur många patienter man tagit hand om? Är det rättvist att varje patient får så mycket av sjukvården som hon behöver för att bli frisk? Ja, det låter ganska rättvist, eller hur?

Det är så Vårdvalet kommer att funka. Så har det nämligen inte varit. Fram till nu har folk fått olika mycket pengar till sin vård beroende på var de har bott. Själva den plats man har bott på har gjort att vissa fått bättre vård, eftersom pengarna fördelats geografiskt. Är det rättvist? Ska inte vårdresurserna fördelas efter behov?

Vårdval Stockholm rättar alltså till en orättvisa i systemet. Följden av detta kan bli att nya vårdcentraler öppnas i välbärgade områden. Men förklaringen är inte att de som bor där är kapitalstarka, för de betalar ju inte vården själva, utan att det finns fler patienter där. Pengarna följer patienten. Det är det som är själva poängen. Finns det ett överskott på patienter i Stockholms södra förorter kommer det också att nyetableras vårdcentraler där. Men finns det ett överskott?

__________________
Läs även andra bloggares åsikter om , , , . Pingat på intressant.se.

Dela med andra:

En kommentar till “Vårdval ökar rättvisan”

 1. Tycker att tanken är utmärkt. Jag bor i Västernorrlands län och tillhör därför följdaktligen det landstinget. Jag har en dotter som är svårt sjuk i barnreumatism (bland de fem svårast sjuka i landet). För hennes del för att få den bästa vården och omsorgen i Sverige just nu så skulle vi bo i Lund.

  Varför Lund säger du? Jo, där tar landstinget hand om barnet och stöttar familjen från det att diagnos ställts och hjälper till att ordna så att alla resurser som behövs ställs till förfogande. Sjukgymnastik, arbetsterapeut, ortopedi, transporter, anpassning av skol- och hemmiljö.

  Idealiskt med andra ord.

  I mitt landsting har jag efter Johannas åtta års sjukdom en knackigt fungerande sjukgymnastik och från förra året en vårdplan. Ovanpå denna vårdmisär så finns också ett annat stort problem för hennes del finns ingen tillgång till habilitering eftersom de beslutade att av ekonomiska skäl bara rikta in vården på barn med neurologiska handikapp. Så vi står här helt utan stöd, vård och emellan varven också medicinsk kontinuitet.

  Hoppas verkligen att detta kommer att eliminera sån orättvisa.

  Mitt förslag är att göra Hälso- och Sjukvårdslagen tvingande för då kan inte landstingen snickra ihop en egen sjukvårdspolitik utan att det får följder. Lagen är nu precis som skollagen en papperstiger och bara en rekommendation.

  //Harriet

Kommentarer är stängda.