Höj självrisken istället för att låta Försäkringskassan agera polis

Alla vet att sjukskrivningstalen i Sverige är för höga. Vi har aldrig haft så många sjukskrivna som nu trots att vi aldrig haft så bra sjukvård som nu. Att detta beror på försäkringssystemet kan knappast någon bestrida. Sjukförsäkringen har under flera år läckt som ett såll. Överutnyttjande och fusk har varit vardagsmat.

Nu finns det politisk enighet om att något måste göras. Alliansen vill ha stramare ersättningar, eftersom de tänker sig att varje sunt fungerande försäkringssystem måste ha en självrisk. Socialdemokraterna vägrar röra ersättningsnivåerna och vill istället att Försäkringskassan ska utöka sina kontroller.

I valet mellan dessa två modeller tar jag utan tvekan den borgerliga med högre självrisk. Det vi nu får se där Försäkringskassan alltmer börjar likna en försäkringspolis är inte tilltalande. Försäkringskassans kontroller blir allt hårdare och alltmer integritetskränkande. Det är väl bara en tidsfråga innan myndigheten får rätt att göra husrannsakan och använda hemlig avlyssning.

Det är socialdemokraterna som initierat denna utveckling mot ett hårdare kontrollsystem. Det är också deras enda svar på hur man kan komma till rätta med sjukskrivningarna. Kontroll, kontroll, kontroll.

Det som behövs är inte hårdare kontroller, utan frihet under ansvar. Det kan man åstadkomma genom att ha ordentliga självrisker, dvs. strama ersättningsnivåer som gör det tydligt för var och en vad det kostar att överutnyttja försäkringen. Det är ett system som bygger på att människor kontrollerar sig själva. Det känns som en betydligt mer människovärdig väg att gå.

_________________
Läs även andra bloggares åsikter om , , , . Pingat på intressant.se. Twingly: Aftonbladet.

Dela med andra:

6 reaktioner till “Höj självrisken istället för att låta Försäkringskassan agera polis”

 1. Stefan Olsson,

  Problemet med att utöka den egna kostnaden (i form av t.ex. ännu en karensdag) är att det riskerar att slå hårt mot de låginkomsttagare som inte alls fuskar. Ännu en karensdag är väldigt kännbart rent ekonomiskt för denna grupp av människor. Därför tror jag på fler kontroller, men _hårdare_ straff för de som medvetet fuskar och utnyttjar de offentliga ersättningssystemen.

 2. Jag tycker att ni båda har bra tankar. Jag skulle vilja se en kombination av era tankar/förslag. Jag är själv låginkomsttagare, sjukpensionär och ensamstående förälder till tre barn. *fniss* Kan inte komma lägre på den sociala stegen nästan…ja, ja..

  Åter till ämnet. Jag tycker att det är anmärkningsvärt att en person ens väljer att ta ut vård av barn, lämna ungen på dagis och sedan gå till jobbet svart. Snacka om att stjäla pengar från staten. Detta gör folk med berått mod medan man själv får en betalningsanmärkning fortare än man hinner säga Kronofogden. Sedan är det ju en viss skillnad om du har drivit ett företag i botten och fått näringsförbud – du går till banken och vill starta ett företag – vips har den personen 3 nya miljoner att sätta sprätt på – trots näringsförbud och annat.

  Där borde det verkligen finnas någon slags kontroll. Men förslagna bovar kommer i alla förklädnader och det är alltid de som är i min situation som blir lidande – oavsett regering.

  //H

 3. Har vi bra sjukvård i sverige? Det har jag inte märkt. Men det är kanske olika beroende på vem man är och vilken sjukdom man har.

 4. Höjda självrisker kan nog funka för dem som är kortvarigt “sjuka” och utnyttjar systemet , men för oss andra som inte har något val är det inte lika lyckat. Min inkomst har redan sänkts med 3000:- netto sedan jag fick sjukersättning. Ska jag straffas ytterligare ? Räcker det inte att jag skadat mig arbetet så att jag inte längre kan jobba och har ständig smärta ?

  Dessutom så är de ökade sjukskrivningarna och fusket en myt som Alliansen för fram för att urholka våra trygghetssystem. Se http://www.aftonbladet.se/debatt/article1890910.ab

 5. Jag tycker att det är en rättvisefråga. Överutnyttjande av välfärdssystemen urholkar trovärdigheten i det höga skatteuttaget.
  Världens högst beskattade låg- och medelinkomsstagare är inte betjänta av ytterligare försämringar i en redan otroligt låg välfärdsnivå (nästan lägst läkartillgänglighet i OECD, bland de sämsta skolorna, och medan de äldre ligger och väntar i timmar i världens dyraste sjukhuskorridorer sitter polisen och skriver rapporter istället för att vara ute och jaga bus).
  Nej, det finns fortfarande mycket kvar för Alliansen att göra för vanligt folk. Sossarna tror jag inte ett dyft på. De satt ju overksamma i 12 år medan de sämst ställda med mössan i hand väntade på bidragschecken. Idag går de till jobbet istället. Och får lön.
  “Det var skillnad det sa han som bytte fästmö!”

 6. Det stämmer att det kan bli tungt med ytterligare en karensdag för den som har låg inkomst, men det beror ju inte på karensdagen, utan på skatten. Den i särklass största utgiften för en låginkomsttagare är inkomstskatten. Statsministern har nu aviserat att ytterligare en sänkning av skatten för alla som jobbar kan vara på gång. Det ser vi fram emot. Mer pengar i fickan för alla låginkomsttagare.

Kommentarer är stängda.