Olja värre än islam för kvinnor

Islam har på mer eller mindre seriösa grunder kritiserats för att vara kvinnoförtryckande. Den amerikanske statsvetaren Michael L. Ross visar dock i en ny intressant artikel i American Political Science Review att det kanske snarare är oljan som är problemet.

Ross visar att bland alla jordens länder finns det ett samband mellan oljerikedomar och att kvinnor inte förvärvsarbetar. När mannen i familjen tjänar stora pengar tack vare oljan behöver inte hans fru jobba. Hon blir hemma. I sin tur gör detta att hon inte deltar i samhällslivet utanför hemmet och inte heller deltar i politiken. Länder med mycket olja har lägre kvinnorepresentation i parlamenten.

Ross tar sig också en särskild titt på just arabländerna, och mönstret håller i sig. Oljerika länder som Kuwait och Saudi Arabien har nästan inga kvinnor alls i parlamenten, medan traditionellt religiösa länder som Jordanien och Algeriet kommer bättre ut.

Artikeln är mycket intressant eftersom vi i väst ofta mer eller mindre självklart tillskriver islam skulden för kvinnornas situation, och är det inte islam så är det “mellanösternkulturen”. Vad Ross visar är dock att vi kanske bör följa pengarna istället. Det ligger kanske inte alls djupt rotat i någon kultur att man ska förtrycka kvinnor, utan att det också finns betydelsefulla ekonomiska drivkrafter med i spelet.

Samtidigt kommer dock inte islam undan helt och hållet. Fortfarande bör varje rättrogen muslim fråga sig varför det finns fler analfabeter bland kvinnor i muslimska länder än vad det gör på annat håll i världen. Det finns en del att jobba med, om man säger så.

Källa: Ross, Michael L., “Oil, islam, and Women”, American Political Science Review, Vol. 102, No. 1, 2008.

_____________________
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , . Pingat på intressant.se.

Dela med andra:

2 reaktioner till “Olja värre än islam för kvinnor”

  1. Kvinnoförtryck existerar inte inom Islam. Däremot kan jag inte förneka att det förekommer diskriminering av kvinnor i “muslimska” länder, men det är något som religionen är emot.

    Att olja skulle vara anledningen till förtrycket låter ganska otänkbart, eftersom kvinnoförtrycket existerade innan man ens visste vad man kunde använda oljan till.

Kommentarer är stängda.