Läkare drabbade av politiskt korrekt fjantighet

Har du Aspergers syndrom? Berätta inte det för någon i så fall, för den du talar med kan bli upprörd. Varför? Jo, därför att det finns en chans att Hans Asperger, läkaren som identifierade syndromet, var nazist. Det är inte alls utrett att han var det, men det är väl lika bra att ta det säkra före det osäkra. Han kan ha varit nazist. Alltså måste hans namn utplånas ut medicinhistorien.

Varifrån kommer alla dessa politiskt korrekta fjantigheter? Nu senast är det några läkare som vill rensa ut alla namn på sjukdomar som uppkallats efter personer som har varit nazister eller på något sätt har haft samröre med nazisterna. Debattören Jonas Tovi går till och med så långt att han tycker att man inte ens ska använda deras forskningsresultat. Det är tydligen bättre att patienter lämnas obehandlade än att tvingas använda metoder som är framtagna av en läkare som under ett par år av sitt liv begick det stora misstaget att sympatisera med nazismen.

Det här visar en än gång hur fjantig men även skadlig den politiska korrektheten är. Här sitter alltså läkare med doktorsgrad och mer än 50 000 kr i månadslön och ägnar tid åt att mörklägga historien. Är det en läkares uppgift?

Att det funnits framgångsrika forskare inom medicinen som både har haft nazistiska sympatier och som arbetat med oetiska metoder är ingen nyhet. Det är inte heller nytt som debattämne. De etiska frågeställningar detta har givit upphov till har redan diskuterats i flera omgångar. Slutsatsen brukar bli att patienterna ändå är tacksamma för den kunskap som finns och att man begår ett nytt etiskt övertramp om man inte vill ge dem den vård de behöver på grund av historiska missgrepp. Vi ska ju minska lidandet, inte öka på det ytterligare.

När det gäller frågan om hur dessa vetenskapsmän ska minnas får man helt enkelt stå ut med obehaget att de var nazister och framgångsrika på samma gång. Att radera ut deras namn i böckerna vore att försöka tillrättalägga historien i efterhand. Vi måste inte hylla dem, men att sudda ut dem ur historien är lika idiotiskt som att anställa bokbål.

Återstår så bara frågan om varifrån den politiskt korrekta fjantigheten kommer ifrån? Är det månne en sjukdom i sig?
________________
Läs även andra bloggares åsikter om , , , . Pingat på intressant.se.

Dela med andra:

En kommentar till “Läkare drabbade av politiskt korrekt fjantighet”

Kommentarer är stängda.