Blir man “bestraffad” om man inte får höjda bidrag?

Det finns ett antal missuppfattningar bland äldre borgerliga väljare om vad regeringens skattepolitik går ut på. Själva grundtanken i alliansens skattepolitik är att få fler människor i arbete. Sänkt skatt på arbete gör att fler jobbar övertid, går från deltid till heltid och från a-kassa till ett jobb. Med fler som arbetar blir det större skatteintäkter. Med större skatteintäkter finns det mer pengar till sjukvård, äldreomsorg, skolor m.m.

Så ser logiken ut. För en borgerlig väljare borde inte detta vara konstigt. Man får betalt efter arbetsinsats. Ju mer man arbetar, desto mer får man.

I Sverige är vi dock sedan länge av socialdemokraterna uppfostrade att tänka på ett annat vis. Istället för att fundera över vad grunden för välfärden är, vad det är som ger oss pengar till välfärd, diskuterar vi fördelningen av pengarna. Och eftersom alla alltid vill ha så stor andel som möjligt finns det alltid någon som känner sig orättvist behandlad.

Bland äldre borgerliga väljare har det nu smugit in sig en föreställning att skattesänkningarna för förvärvsarbetande innebär en orättvisa mot alla pensionärer, eftersom de inte får någon skattesänkning på sina pensioner.

Jag är förvånad att läsa att Göran Skytte är en av dem som tycks tänka på detta vis. Det är en person som vanligtvis brukar vara en mästare i att avslöja nedärvda socialdemokratiska tankemönster. Men i dagens SvD är han själv offer för samma tankemönster.

Det är naturligtvis inte en bestraffning för en grupp om en annan får en extra belöning för en god arbetsinsats. En bestraffning blir det ju först när staten tar ifrån någon pengar. Men ingen pensionär kommer att få sänkt pension. Så var är bestraffningen?

______________________
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , . Pingat på intressant.se.

Dela med andra:

13 reaktioner till “Blir man “bestraffad” om man inte får höjda bidrag?”

 1. Så man ska inte få sänkt skatt för intjänad pension?

  Så “jobbskatteavdraget” är alltså inte någon skattesänkning alls?

  Trevlig! Då blir det mycket lättare för sossarna efter 2010 att ta bort denna orättvisa avdrag till de priviligerade människor som lyckats få ett jobb.

  En sann skattesänkning ska ju komma alla till del i sann demokratisk anda! Allt annat är hyckleri och frihetsberövande. Jag är glad att jag lämnade centern då de enligt mitt tycke blivit alldeles för fascistoida.

  Arbeit-Macht-Frei-linjen hör till historiens skräphög!

 2. Patrik: Om man inte sänker skatten för alla samtidigt så är det frihetsberövande? Oj, det var inte illa…

  Stefan: Skytte är klarsynt och vågar i likhet med Ulf Nilson säga obehagliga och icke PK saker. Men här är även jag lite tveksam till hans resonemang. Men jag är även lite tveksam till Reinfeldts resonemang. Är verkligen pensionärerna så rika som han säger?

  Om hans uppgifter stämmer så håller jag ju med honom, man ger inte pengar till alla alltid, man ger pengar till de som bäst behöver dem just då. Och att några får det bättre vid ett tillfälle men inte jag, är inte, oavsett vad svensk socialistlogik säger, stöld eller straff.

 3. Både Reinfeldt och Skytte har fel. Pensionärerna är nämligen inte en homogen grupp. Det är stora skillnader mellan olika grupper av pensionärer. Frågan är därför inte vad vi borde göra för alla pensionärer utan för dem som har det sämst ställt.

  En procentuell sänkning av skatten på pensionerna skulle ge större absoluta sänkningar för dem med höga pensioner. Varför ska de rika pensionärerna ha de största skattesänkningarna?

 4. Stefan: Om sänker pensionerna med X% så sänks det lika mycket för alla, det är väl rättvist lika mycket åt alla.

  Eller har du pluggat V matte? Du vet där de slår fast att den som har mer har mer.

  För inte försöker du väl fuska med att först köra med procent för att där efter byta till kronor?

 5. Dagens äldre pensionärer har varit utsatta för följande:
  1. Vid ATP-reformens införande “konfiskerades” tidigare intjänade statliga pensionsmdel
  2. För höginkomsttagare var endast en del av lönen pensionsgrundande medan ibetalningar gjordes på bruttolönen.
  3. Stora summor har överförts från pensionskassorna till staten.
  Under tiden har samhällets utvecklats från ett solidariskt samhälle till ett girigt egoistiskt samhälle där dagens arbetande generation inte förstår den insats de äldre gjort eller är beredda att belöna de arbetsinsatser som gjorts av föregående generationer. Dagens pensionärer har betalat mer för sina pensioner än de får ut.

 6. Nej bestraffad blir man bara om man inte får behålla hela sin lön själv och tvingas investera i ett system som man eventuellt inte hinner dra nytta av innan man dör.

 7. Pension är inget bidrag. Det är en del av lönen som man avsatt under arbetslivet för att få utbetalt när man går i pension. Det är ju sjukt av alliansen att dra in minst 10 miljarder extra av pensionärer för att man definerar pensionen som ett bidrag!
  Pulex Irritans

 8. Inga pengar har dragits in från pensionärerna. Du ljuger när du säger så. Eller så vet du inte bättre.

  Statsbudgeten är en offentlig handling. Läs den och visa mig var besparingen på pensionärerna ligger. Den finns inte.

  Att inte få del av en skattesänkning är inte detsamma som att få en besparing. Idiotiskt.

 9. För övrigt betalade alla de som jobbade före 70-talet lägre skatt än de som jobbar nu.

 10. Tidigae har min kompis betalat lika mycket i skatt som jag. Nu betalar han 1000:- mindre i mån. än vad jag gör på den lön jag sparat och som jag nu får ut som pension. Det finns inget annat land i Europa som straffar pensionärer på detta vis. I de flesta länder är skatten lägre på pension än på arb.inkomster.

 11. Du har inte fått en skattehöjning. Alltså har du inte förlorat något. Din kompis har fått 1000 kr som du inte kan få. Varför missunnar du honom pengarna? Hör du inte att det är avundsjukan inom dig som talar?

 12. “Det är en del av lönen som man avsatt under arbetslivet för att få utbetalt när man går i pension.”

  Fel. Den delen av lönen finansierar pension för de som är pensionärer. Nu finansierar vi som arbetar dagens pensionärer!

Kommentarer är stängda.