Jag tycker att barn borde få rösträtt

Det här inlägget har jag väntat två år med att publicera. Risken hade annars varit att jag varken kunnat kandidera för moderaterna i landstingsvalet eller fått mitt nya jobb. I Sverige tar man alltid en stor risk om man torgför en udda åsikt. Men nu känns det som att det skulle vara riskfritt att rida en av mina uddare käpphästar, att jag tycker att barn borde få rösträtt. Förra veckan fick jag nämligen en artikel på detta tema publicerad i International Journal of Children’s Rights, en vetenskaplig tidskrift.

Jag vill därför öppna upp min blogg som ett forum för de som vill diskutera frågan om det är rätt att ge rösträtt åt barn. Det är tyvärr ingen stor fråga hos oss, även om den borde vara det, men den diskuteras faktiskt emellanåt i Tyskland. I Sverige är det främst en grupp barnläkare som hållit frågan vid liv. Men nu tänkte jag hjälpa till och min huvudsakliga tes i artikeln är:

The main reason why children are excluded from the suffrage is that they lack political competence. By reviewing the research on political knowledge among voters, however, I show that the fear of the ignorant voter has been vastly exaggerated. If democracy works well with a large number of adult voters with little or no knowledge of politics, it should also work with children voting.

Citatet sammanfattar kärnan i min argumentation: Det är orättvist att utestänga barn från rösträtten eftersom det finns många vuxna, ca 30 procent, som har lika dåliga kunskaper om politik som om de vore barn. Alla bör ha rösträtt oavsett om de kan något om politik eller inte. Det finns ingen anledning att diskriminera okunniga väljare eftersom dessa inte utgör något hot mot demokratin. De kan inkluderas i den demokratiska gemenskapen som fullvärdiga medborgare.

Låter det knäppt? Beställ då fram artikeln på biblioteket och läs själva. Jag lovar att ni blir bjudna på en intellektuell resa. Frågan är inte så udda när man väl vant sig vid den.

Artikeln finns publicerad i International Journal of Children’s Rights, No. 1, Vol. 16, 2008, ss. 55-76.

_______________________
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , . Pingat på intressant.se.

Dela med andra:

15 reaktioner till “Jag tycker att barn borde få rösträtt”

 1. Det är väl bättre att låta de besluta som är bäst insatta i frågan, om 30% ändå inte förstår vad de röstar på?

  Sossarna brukar ligga runt 30%. Vilket sammanträffande.

 2. Bäst är väl ändå att använda myndighetsåldern, dvs när du lagligt kan ingå avtal är när du även får använda din röst för att påverka. Det gör att jag även är för att åldersgränsen på systemet skall sänkas till samma nivå.

  Dvs, vi bör ha en gräns när vi anser att folk är vuxna och kan ta ansvar för sig själva och då bör samhällets alla dörrar öppnas för dem.

  Om du sedan anser att barn är mogna nog för det ansvaret så visst då kan väl myndighetsåldern sänkas.

 3. Jag tycker inte att myndighetsåldern och rösträttsålderna ska vara densamma, eftersom åldersgränserna har olika syfte.

 4. Tror du inte att vi kan få ett väldigt obehagligt röstfiske bland barnen?

 5. Stefan: Minsta man kan kräva av någon som skall vara med och påverka hur landet skall styras är väl att de skall kunna ingå avtal utan målsmans godkännande.

  Av samma anledning bör inte någon som har en god man utsedd få rösta (om det nu inte är så, jag inte kollat upp).

  BKB: Kan ju inte bli värre än vad vänstern håller på med redan idag. ;-)

 6. BKB: Jo, det är jag rädd för. Jag kan därför tänka mig att föräldrarna röstar åt sina barn. En delegerad röst är bättre än ingen röst alls.

  Peder: Det viktiga i röstningen är att bli räknad, att få politikerna att bry sig om ens intressen. Det är därför som jag inte tycker att parallellen till myndighetsåldern håller. Att bli myndig, med rätt att fatta beslut om sig själv, är något annat än att få vara med och påverka hur staten ska skötas.

 7. Det här verkar vara en viktig fråga för dig. Du har väntat i två år. Nu skall det ske. En av dina mest betydande käpphästar skall nu fram. Äntligen. Och vad handlar det om?

  Att barn skall få rösträtt…

  Och din argumentation? Jag citerar:
  “Det är orättvist att utestänga barn från rösträtten eftersom det finns många vuxna, ca 30 procent, som har lika dåliga kunskaper om politik som om de vore barn.”

  Hm. Så eftersom vissa vuxna är dumma i huvudet och eftersom dessa vuxna inte skiljer sig från barn intelligensmässigt, men ändå har rösträtt – ja då bör barn få rösta, de också…?

  Nej, jag köper inte det här. I mitt Sverige har endast myndiga svenskar rösträtt. Inte barn.

  Varför är just det här det här din profilfråga? Av alla miljoner förändringar som Sverige behöver – varför just denna?

 8. Det här är inte min “profilfråga”, om du med det menar den viktigaste frågan alla att driva just nu och är den som gör att vårt land överlever in i nästa generation. Nej, det är det inte.

  Det är dock en av mina käpphästar och eftersom jag gillar att rida mina käpphästar offentligt gör jag det. Jag gillar att diskutera politisk filosofi.

 9. Du menar att föräldrarna ska rösta åt sina barn? Så i praktiken menar du att föräldrar ska ha dubbla röster? (Om de har två barn). För mig som har tre barn så låter det bra men jag tror nog ändå inte riktigt på det förslaget.

  Det är dock lite kul med kontroversiella förslag liknande detta. Ibland kan det vara bra att man får ifrågasätta gamla invanda tankemönster.

 10. Jag är 16 år och tycker att man borde få rösta vid ungefär den ålder. Många av oss 16-åringar kan ganska mycket om politik, bara för att det är ett viktigt ämne i skolan, iallafall min. Men att göra så att alla barn får rösta är lite överdrivet. Kanske sänka så att 15 eller 16-åringar får rösta, det vore bra!

 11. BKB: Nej, jag menar att barnet ska ha en röst och föräldern en. Varje person ska ha en röst var. Idag är det inte så. En familj med två föräldrar och två barn har idag bara två röster, trots att familjen består av fyra personer. Det är orättvist och bryter mot regeln en person, en röst.

  På 1800-talet undrade man varför ett gift par skulle ha två röster? Räckte det inte med mannens röst?

  N1klas: 16 åringar är inte alls särskilt bra på politik, tyvärr. Det finns många undersökningar som visar det. Därför stödjer jag inte en sänkning av rösträttsåldern till 16. Vi bör istället erkänna alla barns rätt att få sina intressen tillgodoräknade, oavsett hur det står till med deras kunskaper om politik.

 12. Att 30% har sämre kunskaper än barn innebör inte i min värd att barn skall få rösta. Istället bör de som är ointresserade och som inte har kunskaper INTE får rösta.

  Höj istället gränsen till 21 och inför obligatiskt registrering före val. Det kommer att innebära att bara de som verkligen vill rösta och är intresserade kommer att rösta.

  Sedan är det en öppen fråga om vi skall införa kunskapsprov.

 13. Oj, det här var en sån udda åsikt att jag bara måste kommentera. Kul!

  Ska det finnas någon praktiskt åldersgräns, dvs den dagen barnet själv fysiskt kan avlägga en röst eller ska föräldrarna rösta åt barnet tills dess att barnet klarar det själv?

  På vilket sätt skiljer sig myndighetsålder från rösträttsålder?

  Du kanske besvarar detta i din artikel, så jag ber om ursäkt att jag är så lat och inte läst den!

 14. Jag har inte bestämt mig för om jag tycker det är bäst att barnen ska rösta själva eller om föräldrarna ska hjälpa till. Samtidigt spelar det inte så stor roll eftersom de minsta ändå kommer att rösta som sina föräldrar föreslår.

  Myndighetsålder och rösträttsålder skiljer sig inte idag, men det är ändå två olika saker. När man är myndig får man bestämma över sig själv. När man har rösträtt får man vara med och bestämma hur landet ska skötas. Det är olika saker. Att ha samma åldersgräns för båda blir därför inkonsekvent.

 15. Jag håller med dig, Stefan.

  Även ett barn bör vara kompetent nog att utse en vuxen representant som ska ta vara på hans intressen. Det är inte lika svårt som att ta fullt ansvar för sig själv och själv ta vara på sina intressen, dvs att bli myndig.

  Den största risken som jag ser det är det obehagliga röstfisket som BKB nämnde. Men det är inget olösligt problem.

  Den största fördelen tycker jag är att barn kommer att BLI mer medvetna om politik än de är idag. Därför vill jag inte låta föräldrarna rösta i barnens namn. Barnet ska vara där, bli avprickad i röstlängden, gå in i röstbåset (barnmodell) och själva lämna över kuverten. De ska känna att deras åsikt räknas! Sedan må de vara totalt indoktinerade av sina föräldrar, men det skiljer dem inte nämnvärt från resten av väljarna. Innan barnet lärt sig läsa, måste det förstås få assistans av sina föräldrar med det praktiska, men det är barnet som röstar.

Kommentarer är stängda.