McCain kommer att vinna och svensk media kommer att se ut som fågelholkar

Min gamle doktorandkollega Carl Melin konstaterar att både Aftonbladet och Expressen verkar börja fatta att storfavorit i det kommande presidentvalet i USA är John McCain. Som Melin mycket riktigt påpekar har svensk media haft svårt att begripa det, eftersom allt som skrivs handlar om semifinalen mellan de två demokratiska kandidaterna.

Även om jag får ge ett erkännande till kvällstidningarnas korrespondenter som verkar ha fattat läget är jag ändå ganska säker på att huvuddelen av svensk media i november kommer att se ut som fågelholkar. TV, radio och tidningar kommer att vara proppfulla med kommentarer som ska försöka förklara det obegripliga, att USA valt ännu en republikansk president. Dessutom en president som till fullo stött George Bush linje i Irakkriget. (På denna punkt har McCain varit konsekvent. Han har aldrig lovat att några trupper ska dras tillbaka.)

Den svenska mediavänstern kommer inte kunna förstå hur detta är möjligt. Den är så inkörd på snacket om att Bush är halvgalen och att eftersom han är republikan så måste republikanerna förlora nästa val.

De kan USA för dåligt. Den amerikanska väljarkåren har två typiska drag. De flesta väljare finns i mitten och mitten är efter europeiska mått mätt ganska konservativ. “Average Joe” är inte en sosse i Fagersta utan en republikan i Muskogee, Oklahoma. I Sverige finns det många som röstar på vem som helst bara han är sosse. Likadant, fast tvärtom, funkar det i USA.

Min gissning är alltså att McCain kommer att vinna valet och att svensk media inte kommer att fatta vad som hänt. Precis som vanligt.

_________________
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , . Pingat på intressant.se.

Dela med andra:

4 reaktioner till “McCain kommer att vinna och svensk media kommer att se ut som fågelholkar”

  1. Håller helt med. Svenska folket blir fullkomligt tagna på sängen om McCain vinner, vilket han har stor chans att göra.

  2. Mycket bra inlägg. Jag skrev samma sak igår; svensk media rapporterar inte hur verkligheten är utan hur de tycker att den borde vara.

  3. Haha. Alltid lika kul att läsa aningen arroganta inlägg som detta med facit i hand.

  4. Visst, jag fick fel. Att förutsäga val är lika svårt som att förutsäga travlopp. Betyder det att jag kan amerikansk politik sämre än svensk media? Tror du det? Läs här får du se: http://erixon.com/blogg/?p=1810
    så ser du kvaliten på svensk media.

Kommentarer är stängda.