Regionhelvetet nu ännu värre

Igår bad landstingsstyrelsens ordförande sin moderata partigrupp om fria händer att förhandla med landstingen i Gävleborg, Dalarna, Värmland och Örebro om bildandet av en storregion. Det var inget roligt beslut. Men vad ska man göra när man står med pistolmynningen mot huvudet?

Förhoppningen står nu till att regeringen ingriper och sätter stopp för det utpressningsspel som vi i Uppsala län har utsatts för.

Vårt landsting har under de senaste veckorna varit utsatta för ett hot av landstingen i de fyra ovannämnda länen. De har förklarat för oss i skarpt tonläge att de kommer att sluta köpa vård av Akademiska sjukhuset om vi inte lämnar in gemensam ansökan till regeringen om att bilda en storregion med dem. Ett sådan hot, om det blev verklighet, skulle dra undan 600-700 miljoner kronor från sjukhusets budget. Pengarna skulle istället hamna hos Örebro “universitetssjukhus”. Tyvärr är hotet högst reellt och dessutom understött av socialdemokraterna och miljöpartiet i vårt eget landsting.

Landstingsgruppen beslöt därför att vi skulle gå med på förhandlingar. Jag kan inte ärligt säga att jag är glad över detta. Jag litar inte på människor som tvingar andra till förhandlingsbordet med hotelser. Däremot har jag stort förtroende för vår landstingsstyrelses ordförande Erik Weiman, och hans önskan att bli av med regionfrågan är högst förståelig. Den står just nu i vägen för all annan politik. Jag kan därför leva med detta beslut, eftersom jag ändå tror att regeringen kommer att sätta stopp för den här farsen.

Därmed inte sagt att stridsyxan är nedgrävd. Tvärtom. Jag kommer att forstätta motarbeta alla planer på bildandet av dessa idiotiska storregioner. Jag är bara ersättare i landstingsfullmäktige, men tjänstgör jag den dagen då det ska röstas om att Akademiska sjukhuset ska överlåtas i händerna på sossarna i Örebro, Karlstad, Falun och Gävle, vilket är det som kommer att hända om storregioner införs, säger jag nej. Det vore slutet för vårt universitetssjukhus.

_____________________
Läs även andra bloggares åsikter om , , , . Pingat på intressant.se.

Dela med andra: