Debatt om Föreningen Heimdals arkiv – igen

Idag bevistade jag Föreningen Heimdals årsmöte. Heimdal är den borgerliga studentföreningen i Uppsala. Föreningen har kritiserats för att inte vilja öppna sitt arkiv för allmänheten. Det har hittills bara varit öppet för forskning och efter tillstånd. Idag diskuterade vi ånyo hur öppet arkivet ska vara.

I debatten menade jag att det bästa vore att öppna hela arkivet fram till 1945. Det är 30- och 40-talen som har varit de känsliga åren. Då verkade nämligen en och annan skum (läs: brun) typ i föreningen. Seriösa forskare har velat studera denna period och har också kunnat göra det. Frågan är nu om också journalister och oseriösa vänstertyper som vill hitta smuts i Heimdals garderober också ska få tillgång till arkivet.

Jag menade att det var lika bra att släppa fram allt. Det kan då tyvärr leda till att några vänsteraktivister letar upp namn på personer som de menar har haft samröre med diverse fascistiska organisationer. Men jag tror inte att det finns så mycket att hämta där att någon skulle kunna ta skada. Istället tar föreningen skada eftersom vi alltid hamnar i ändlösa debatter där det påstås att vi skulle ha något att dölja.

Min linje vann dessvärre inte. Istället vann uppfattningen att hela arkivet ska öppnas till 1945, men att uppgifter om medlemsskap ska maskeras. Argumentet var att de som var medlemmar på 30- och 40-talet och som idag är 80 eller 90 år inte ska behöva möta falska anklagelser om att ha haft samröre med bruna rörelser. Något som tyvärr är en reell risk.

Två var för sig rimliga principer stod mot varandra. Röstning genomfördes med siffrorna 9 mot 9. Dödläge uppstod. Stadgarna plockades fram. Ingen klarade av att tolka dem på rätt sätt. Hade ordföranden utslagsröst? Slutligen fick lotten avgöra.

Jag har dock inga problem med att stödja beslutet eftersom det ändå innebär ett öppet arkiv. De enda som blir ledsna är de som vill missbruka arkivet genom att leta upp namn som de kan misstänkliggöra för att de skulle ha haft nazistiska sympatier. Om detta verkligen är en angelägenhet kan det vänta några år till. Det tråkiga är dock att arkivdebatten kommer upp – igen.

_____________________
Läs även andra bloggares åsikter om , , , . Pingat på intressant.se.

Dela med andra: