Nej, nej, nej! Ingen obligatorisk a-kassa!

Göteborgs-Posten har lyckats få förhandsinformation om hur förslaget till obligatorisk a-kassa kommer att se ut. Alla som idag inte är med i a-kassan kommer att få betala 5000 kr per år.

Nej, nej, nej! Det är fel tänkt alltihop! Jag har ytterst svårt att tänka ut skälen till varför man alls skulle vilja ha obligatorisk a-kassa. Är det solidariteten? Vi har obligatorisk sjukförsäkring. Eller är det för att höja minimilönerna? Är man tvungen att betala a-kassa kommer man att kräva mer i lön.

Oavsett vad är frågan fullständigt idiotisk. I möjligaste mån måste man alltid låta alla som kan stå utanför tvingande åtgärder. In i det längsta måste man därför arbeta för en frivillig lösning, och en sådan har vi ju idag. Den är rätt OK. Alltså kan vi ha den kvar. Och resonemanget om höjda minimilöner förutsätter en fackföreningsrörelse som är tuff och fokuserar på lönerna och inte politiken. Så är det inte alls i Sverige. Fackföreningarna kommer att gå till storms mot regeringen, inte mot arbetsgivarna. Är det verkligen en ny anstormning mot regeringens a-kassepolitik som vi behöver just nu?

Vem i alliansen är det som driver den här korkade frågan! Finansministern har rykte om sig att gilla att mixtra med ersättningsnivåer och avgifter hit och det, men han har redan förklarat att han inte gillar idén. Så varför utreder vi den ens? Begrav skiten omedelbart!

_______________________
Läs även andra bloggares åsikter om , , , . Pingat på intressant.se. Läs också SvD:s kommentar.

Dela med andra: