Sen när är kollektivavtal detsamma som mänskliga rättigheter?

Snart är alla politiska krav “mänskliga rättigheter”. Vanja Lundby-Wedin sa idag på IF Metalls kongress att “Vid en konflikt med den fria marknaden så ska de mänskliga rättigheterna gå före”, apropå Waxholmsdomen. Byggnadsarbetare från Lettland som arbetar i Sverige enligt lettiska avtal får inte sina mänskliga rättigheter uppfyllda, enligt henne. Det får man bara genom kollektivavtal med hennes fackförening.

Att använda begreppet “mänskliga rättigheter” på detta sätt blir verkligen löjligt. Mänskliga rättigheter handlar om att inte bli kastad i fängelse utan rättegång, att inte bli torterad, att inte bli avrättad, att få säga vad man vill, att få tro vad man vill osv. Det rör sig om de allra mest centrala rättigheterna för att kunna leva ett värdigt liv. Det är rättigheterna som inte under några omständigheter ska få kränkas.

Nu jämställer LO:s ordförande svenska kollektivavtal med dessa rättigheter. Att inte få arbeta under LO:s beskydd jämställs med tortyr. Det är verkligen löjligt. Dessutom är det skadligt eftersom det urholkar värdet i begreppet. Vad härnäst är en mänsklig rättighet? Maxtaxan i barnomsorgen?

________________________
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , .Pingat på intressant.se.

Dela med andra:

4 reaktioner till “Sen när är kollektivavtal detsamma som mänskliga rättigheter?”

 1. Rätten att ansluta sig till en fackförening och rätten att förhandla kollktivt är enligt FN männskliga rättigheter. Läs ILOs kärnkonventioner eller FN:s deklaration om de mänskliga rättigheterna, artikel 24.

 2. “Article 24.
  Everyone has the right to rest and leisure, including reasonable limitation of working hours and periodic holidays with pay.”

  Det står ingenting om att bara svenska kollektivavtal duger. Som du ser säger artikel 24 ingenting om kollektivavtal överhuvudtaget, inte ens lettiska.

 3. Kom sen inte dragandes med artikel 23 heller:

  “Article 23.
  (1) Everyone has the right to work, to free choice of employment, to just and favourable conditions of work and to protection against unemployment.

  (2) Everyone, without any discrimination, has the right to equal pay for equal work.

  (3) Everyone who works has the right to just and favourable remuneration ensuring for himself and his family an existence worthy of human dignity, and supplemented, if necessary, by other means of social protection.

  (4) Everyone has the right to form and to join trade unions for the protection of his interests.”

  Inga kolletivavtal där heller, vare sig svenska eller lettiska.

Kommentarer är stängda.