När sossar blir “moderna” blir de borgerliga

Hur kommer det sig att de sossar som vill modernisera sitt partis politik alltid går högerut och blir alltmer borgerliga? Ett praktexempel på detta hittar man i f.d. statssekreteraren m.m. Berit Rollén. Hon har varit med och skrivit en bok om äldreomsorgen med titeln “Vi vill inte bli gamla”. Hon känner inte förtroende för dagens äldreomsorg. Hon vill ha förändringar. Vad säger hon då?

“Visst behövs det mer skattepengar. Men vi som har råd måste betala betydligt mer får vår omsorg själva.”

Hon tycker dessutom att moderatkommunen Nacka är ett föredöme:

“Vi måste komma bort från dagens förmynderi. Folk ska få välja själva, gärna med hjälp av äldrecheckar.”

Så tänker en socialdemokrat som vill modernisera sig. Borgerligt!

_______________________
Källa: Dagens Samhälle nr 16/2008. Läs även andra bloggares åsikter om , , , . Pingat på intressant.se.

Dela med andra:

3 reaktioner till “När sossar blir “moderna” blir de borgerliga”

  1. Vad är det för borgerligt med att man får betala mer om man tjänar mer? Det är väl gammal sossepolitik? Bara för att avgiften inte går via skattsedeln gör det väl inte borgerligt?

    Dessutom säger Rollén att det behövs “mer skattepengar”.

    Borgerlig politik för mig är frihet från statligt och kommunal förtryck, låga skatter och respekt för lokala och nationella sedvänjor. Lägger du till en snaps till sillen, kungliga flaggdagar och en politik för ett förstärkt försvar, ja då har vi grunden för ett gott samhälle.

  2. Det borgerliga ligger i att man får betala extra om man vill ha extra service. Det sossiga ligger i att alltid kräva mer utan att bli nöjd.

  3. I mitt Sverige behövs ingen “äldrepolitik”. I alla fall ingen generell sådan. Vid särskilda behov måste staten kliva in, men i huvudsak klarar familjerna detta själva. Med egna insatser, med försäkringar och med det civila samhället i botten.

    Ja, jag vet, det är en drömvärld.

Kommentarer är stängda.