81 miljoner i underskott och ingen förklaring

Försvaret har haft svårt att förklara hur de har kunnat slarva bort 1,5 miljarder. Ekonomistyrningsverket fick i uppdrag att utreda vad som hade hänt och levererade svidande kritik. I Landstinget i Uppsala län har vi en närmast identisk situation. Vi har också en myndighet, Akademiska sjukhuset, som går med ett jätteunderskott och som styrs av självrådiga generaler=överläkare, som inte bryr sig om budgeten går ihop eller inte, och på samma sätt som ÖB har en egen politisk agenda.

Akademiska sjukhuset kommer i år att gå med 81 miljoner i underskott, och sjukhusledningen verkar inte veta vad det beror på (UNT).

Ackis behöver en organisatorisk upprustning. Här är några förslag:

– Be Ekonomistyrningsverket göra en granskning på samma sätt som gjordes med Försvarsmakten.
– Tillsätt en styrelse som består av både tjänstemän och politiker. Idag finns bara en ledningsgrupp med tjänstemän.
– Förstatliga sjukhuset. Den högspecialiserade vården är inte en regional angelägenhet utan en nationell.

___________________
Läs även andra bloggares åsikter om , , , . Pingat på intressant.se.

Dela med andra:

En kommentar till “81 miljoner i underskott och ingen förklaring”

  1. Håller med i din beskrivning av Försvarsmaktens ekonomi, utom på en punkt. Jag tror faktiskt inte att ÖB struntar i ekonomin. Jag tror inte att han har en egen politisk agenda där några miljarder hit eller dit gör detsamma.

    Däremot kan man använda Försvarsmakten som ett avskräckande exempel på hur illa det kan gå när man inte har rätt kompetens i ekonomistyrningsfrågor. Bollar man samtidigt med mycket pengar summerar det lätt till miljardbelopp.

    Akademiska sjukhuset befinner sig tydligen i en liknande situation. Skillnaden är väl att ingen bryr sig om hur det går för försvaret när ekonomerna sätts till trädgårdsmästare. När det gäller sjukhuset å andra sidan, kommer folket att resa sig som en man och kräva höjd skatt för att klara det av inkompetens skapade underskottet.

    Svensken har nämligen blivit itutad att offentligt styrd och utförd sjukvård är det allmännas kärnverksamhet och att försvaret bara en en bunt militanta generaler med en faibless för dyra kanoner.

    Men lycka till med att sätta ESV på Akkis!

Kommentarer är stängda.