Är 2008 året då vänsterpartiet blev demokratiskt?

Nu när vänsterpartiets kongress är avslutad tycker jag att partiet förtjänar beröm. Lars Ohly tycker inte längre att man kan skyla över den kubanska diktaturens brott mot de mänskliga rättigheterna med hänvisning till att landet har fri sjukvård. Det brukar annars vara ett av vänsterns favoritargument, när diktaturen ska försvaras.

“När vi nu klargör att inskränkningar aldrig kan motiveras med att andra ekonomiska och sociala rättigheter är utvecklade, blir vi också trovärdiga i vårt försvar för demokratin överallt”, sa Ohly i sitt avslutningstal. Exakt, precis så funkar det. Man kan aldrig ursäkta brott mot mänskliga rättigheter med att det skulle vara bra för något annat.

Inställningen till Kuba har blivit en symbolfråga för partiet att göra upp med. Inom sig har partiet fortfarande en falang som drömskt tror att Kuba är en socialistisk demokrati. Det är pinsamt att de fortfarande finns kvar, men hedrande för Ohly att han inte låter dem föra partiets talan.

Fast i slutändan är det ändå dödspinsamt för partiet som helhet att det först nu, efter 87 år med allmän rösträtt i Sverige, börjar fatta vad det här med demokrati går ut på.

_________________________
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , . Pingat på intressant.se.

Dela med andra:

2 reaktioner till “Är 2008 året då vänsterpartiet blev demokratiskt?”

  1. Vad med alla borgare och sossar som stödde massmorden på en miljon kommunister i Indonesien 1965?

  2. Du tycker alltså att det är OK att försvara diktaturen på Kuba därför att övergrepp mot kommunister begicks 1965 i Indonesien?

Kommentarer är stängda.