EU-eliten får skylla sig själv

Just nu sitter många EU-vänner och surar över att Irland röstat ned Lissabonfördraget. Men varför riktas de sura minerna mot Irland? Jag har inget emot fördraget. Jag skulle rösta för om jag fick chansen. Men jag har full förståelse för irländarnas nej. Att rösta emot ett förslag som man inte begriper sig på och inte tycker sig ha haft någon möjlighet att påverka är sunt. Det är klokt tänkt.

Om man är sur över att fördraget nu föll i omröstningen tycker jag man ska rikta sitt missnöje mot EU istället, eller rättare sagt EU-eliten, regeringschefer och kommissionärer m.fl. De har varit för dåliga på att förklara vad fördraget ska vara bra för.

Det är inte självklart att vanliga människor ska gilla allt vad EU hittar på. Organisationen i sig är hopplöst rörig, byråkratisk och dyr. Bara det att man ägnar sig åt en så idiotisk sak som att flytta hela parlamentet en gång i månaden från Bryssel till Strasbourg säger en hel del om hur man handskas med andras pengar. Medborgarnas delaktighet består i att titta på TV när regeringscheferna träffar varandra och äter middag.

Ibland får detta gäng för sig att de ska vara lite demokratiska och låta vanligt folk få vara med och tycka till. De lägger då fram ett förslag som bara de själva vet vad det handlar om och som bara de själva varit med och utformat, och förväntar sig att folket ska säga ja och amen.

Varför ska man som helt vanlig irländare delta i den cirkusen?

____________________
Läs även andra bloggares åsikter om , , , . Pingat på intressant.se.

Dela med andra: