Med Sd i riksdagen sitter alliansen kvar vid makten

Med 4,2% i senaste SIFO:n visar Sverigedemokraterna att de är på väg att ta sig in i riksdagen. Detta mycket väl kan hända. Partiet är redan etablerat i Skåne med omkring 5% i hela länet i senaste valet.

Vad kommer detta att betyda för blockpolitiken? Jag tror att det kommer att gynna Alliansen. De borgerliga partierna kommer självfallet inte att söka Sd:s stöd på något vis, man delar vare sig värderingar eller väljare, men Sd:s stöd till Alliansen kommer att vara betingat av partiets avsky för Socialdemokraterna.

Det gäller att komma ihåg att det huvudsakligen är missnöjda f.d. socialdemokrater som går över till Sd, och partiet har i flera tidigare val utnämnt Socialdemokraterna till huvudfiende.

Partiet kommer att få en vågmästarställning. Men som blockpolitiken ser ut finns det bara ett sätt att utnyttja sin vågmästarställning och det är att kunna hitta samarbetspartner över blockgränserna. I Sd:s fall kommer detta inte att funka eftersom ingen vill ingå i några överenskommelser med dem. De kommer att tvingas välja mellan det ena eller det andra lägret. I det läget tror jag att Sd lägger sina röster på Alliansen. Vad ska de annars välja på? Sossarna är ju huvudfienden.

_________________________
Läs även andra bloggares åsikter om , , . Pinngat på intressant.se.

Dela med andra:

8 reaktioner till “Med Sd i riksdagen sitter alliansen kvar vid makten”

 1. Sd i riksdagen enligt senaste SIFO ja, men ingen vågmästarställning där. S+V+Mp är betydligt större än Alliansen+Sd.

  Det betyder givetvis inte att Sd inte kan hamna i vågmästarställning vid valet 2010. Partiet kan växa långt över 4% tills dess och skillnaden mellan blocken kan minska.

  Om Sd blir vågmästare mellan blocken så finns ett par möjliga scenarior.

  Ett är blocköverskridande samarbete för att förhindra Sd’s vågmästarroll. Det andra är att regera i minoritet med Sd-stöd.

  I det senare fallet kan man antingen ingå överenskommelser med Sd enligt “kasta köttben”-principen, d.v.s. man tillmötesgår de krav Sd ställer upp för stöd, eller så ingår man inga överenskommelser och låter majoriteterna hoppa. Det senare ger en osäker situation och en svag regering.

  Att tro att Sd kommer rösta villkorslöst med Alliansen utan att få något tillbaka, är en villfarelse. Facit finns redan i hur Sd agerat i kommuner och landsting där partiet redan är invalt. Sd-stöd för S i enskilda frågor är absolut inte ovanligt.

 2. “Det gäller att komma ihåg att det huvudsakligen är missnöjda f.d. socialdemokrater som går över till Sd”.

  Detta är inte hela sanningen. Sd tar mycket från SAP men även de andra vänsterpartierna mp och v. I valet 2006 tog man procentuellt flest väljare från kd. I “Ekot” idag kommenterade statsvetaren och valforskaren Sören Holmberg att sd tar från alla riksdagspartier. Det är inte så enkelt som du vill påskina med dina ideologiska glasögon…

  Teoretiskt kan sd samarbeta med SAP, men den ledning som det partiet har är det väldigt osannolikt i dagsläget.

  Jimmie Åkesson:

  http://www.sdkuriren.se/blog/index.php/akesson/2008/03/17/hagglund_vill_halla_dorren_oppen

  “Jag har sagt och skrivit det förr i olika sammanhang, men det kan vara klokt att i det här läget vara väldigt tydlig på en punkt: Sverigedemokraterna kommer efter valet 2010 inte att sätta sig i knäet på vare sig socialister eller borgare. Vi kommer inte att upprepa de misstag som andra liknande partier i Europa gjort när de valt att agera stöd åt olika regeringskonstellationer. Vi är inte ute efter rollen som litet stödparti åt andra. Finner man sig i den rollen en gång så kommer man med största sannolikhet också att bli kvar där. Vår ambition är högre och mer långsiktig än så.

  När vi går in i valrörelsen 2010 söker vi inte mandat för att stödja det ena eller det andra regeringsalternativet. Vi ber om stöd för att genomföra den politik vi beskriver i vårt eget valmanifest. Om vi efter 19 september 2010 hamnar i en förhandlingssituation har vi ingen anledning att nöja oss med mindre än att också vi, och i synnerhet våra väljare, får ut någonting. Vi har under partiets tjugoåriga existens lärt oss att vara tålmodiga och det är en egenskap vi kan få stor nytta av när vi träder in i riksdagen.”

  Men om det blir alliansen – tycker du att det är dåligt?

 3. SD:s strategi om de når riksdagen och hamnar i vågmästarposition är självklar. Inget formellt samarbete med något av blocken under mandatperiodens inledning får förekomma. De tänker låta de övriga riksdagspartierna göra upp om regeringsmakten och varken rösta för eller emot något alternativ.

  Många s.k “experter” talar om blocköverskridande lösningar och “historiska överenskommelser mellan (s) och (m)” för att SD inte ska få något inflytande. I praktiken kommer det att innebära att en röst på moderaterna blir en röst på sossarna och tvärtom. Detta är knappast vad de som röstat på dessa partier har önskat sig och det kommer att gynna SD i opinionsundersökningarna. I praktiken blir nämligen SD det enda oppositionspartiet i riksdagen och kommer att kunna dra en oerhörd nytta av det.

  När väl SD:s opinionssiffror vuxit till nivåer som de andra partierna inte kommer att kunna hantera eller acceptera så kommer de att söka SD:s samarbete. På så sätt kommer SD att kunna maximera sitt inflytande. Att det blir samarbete med alliansen ser jag som en självklarhet.

  Så tror jag att det kommer att bli efter 2010, men den som lever får se.

 4. Tobias, tack för klargörandet ang. Jimmie Åkessons uttalande. Jag tycker den ambitionen låter utmärkt. Något renodlat stödparti hoppas jag att Sd aldrig blir till någon, men samarbetsavtal i olika former vilka gynnar vår politik, kommer vi säkert att vara öppna för.

  Thomas inledande slutsats är jag lite tveksam till. Den låter litet för tvärsäker i detalj. Jag uppfattar att Åkessons utspel inte innebär bakbundna händer för Sd, när det gäller riksdagssamarbeten. Sd kommer säkert att utvärdera den situation som råder för att maximera nyttan.

  Däremot håller jag helt med om skillnaden på en röst mellan s och m minskar ytterligare, om de utlovar blocköverskridande samarbeten enbart för att utestänga ett tredje parti. Sd blir, som du säger, det enda oppositionspartiet om det övriga konsekvent går ihop.

  Sd ska som Åkesson säger arbeta tålmodigt och långsiktigt. Norska Fremskrittspartiet har hållit på 15 år längre än Sverigedemokraterna. Många bedömare tror nu att deras partiledare kan bli Norges näste statsminister efter 2009.

 5. Att Sverigedemokraterna tar sina flesta väljare från socialdemokraterna är ett välkänt faktum, som också stöds av Holmbergs egen forskning. Att kd fick släppa till den relativt sett största delen betyder inget, eftersom relativa röstandelar inte har någon betydelse. Det är absoluta tal som räknas när man röstar och de flesta sd-rösterna är före detta s-röster.

  Lämpligt förhållningssätt från alliansens sida, om det visar sig att alliansen + sd tillsammans har en majoritet efter valet 2010, är att inte ge sd ett enda dugg i förhandlingarna. Ingenting.

  Ett litet parti kan bara agera vågmästare om de kan tänka sig göra upp med partier på båda sidor blockgränsen. Det kan inte sd, eftersom partiet hatar s.

  Med andra ord, Reinfeldt kan totalignorera sd och ändå sitta kvar, eftersom sd inte har något annat alternativ än att stödja honom. Alternativet heter ju Sahlin.

 6. Nej där har du fel, givetvis. Sd skulle mycket väl kunna fälla en Reinfelt-regering, absolut ingenting som hindrar det. Alternativet heter då inte Sahlin utan nyval.

 7. Låt oss först se om Alliansen vinner 2010. För att (sd) skall få en vågmästarposition i det läget måste alliansen ha fått fler mandat sammantaget än socialisterna. Med (sd) i vågmästarposition kommer det nog inte att vara (sd) som fäller Reinfeldtregeringen. Min gissning är att det kommer att vara en folkpartist som först hoppar av alliansen. Det finns ju faktiskt – tro det eller ej – “borgerliga” politiker som hellre ser sossarna komma tillbaka än en borgerlig minoritetsregering med stöd av (sd).

  “Det är fint med liberaler i bland”, kommer sosseriet då att skratta.

  Men sossarna har inget att skryta med i dessa sammanhang. Tänk på alla dessa år, fel – decennier, med socialdemokratiska minoritetsregeringar där majoriteten bildats tillsammans med kommunisterna. Varför skulle inte borgarna kunna förlita sig på (sd) när sossarna förrött landet tillsammans med med Pol Pot-älskare, Maokramare och stalinister av olika kulörer?

  Men jag tror inte (sd) kommer in i Riksdagen 2010. De kommer nämligen inte journalistkåren att tolerera.

 8. Glöm att alliansen vinner valet nästa gång det var på håret de vann förra ggn och manipulationer och halvlögner går en gång men inte en gång till.
  Pensionärer sjuka arbetslösa är stora förlorare och viker konjukturen neråt och arbetslösheten ökar då inser de vad a-kassan betydde dels de som hoppat av a-kassan men även de som är med och ser hur fålig den blivit.
  Fastighetsskatten blev också felaktig.
  Kvar är några 08-ingar och några muffjunisar som röstar på alliansen.

Kommentarer är stängda.