Skattelagstiftningen värre än FRA-lagen

Som många andra är jag inte helt överförtjust i FRA-lagen. Jag kan förstå vikten av signalspaning men tycker att integritetskyddet är för slappt.

Det jag har mindre förståelse för är den hysteri som utbrutit. FRA-lagen är inte den i särklass värsta lagen vi har när det gäller statens kontroll av medborgarna. FRA är inte heller den myndighet jag är mest rädd för.

Den i särklass största kontrollmyndigheten med de i särklass största befogenheterna heter Skatteverket. Jag har för mig att Johan Hakelius vid något tillfälle kallat skattelagarna för Sveriges egentliga grundlag. För är det någon lagstiftning som övertrumfar alla annan så är det skattelagarna.

Existerar föreningsfrihet i Sverige? Får man bilda en förening tillsammans med andra för vilket syfte som helst och göra vad man vill? Det står att man får det i grundlagen. Men är det verkligen så?

Nej, för så fort staten har den minsta misstanke om att ni i er förening hanterar pengar, på något vis, kan staten kräva att få se alla era papper. Det vanliga är att staten i sin nåd begär in stadgar, där det framgår vad föreningen är till för (stadgarna får alltså inte vara hemliga), bokslut samt deklaration, och nöjer sig med detta. Men den som vägrar får verkligen smaka på statens maktmedel. Då blir det skönstaxering, åtal och hela köret om det vill sig illa.

Jag vet faktiskt ingen lagstiftning som går så djupt in i våra privata liv och som fullföljs så konsekvent av staten som skattelagarna. Där kan man verkligen tala om kontroll av medborgarna.

_______________________
Läs även andra bloggares åsikter om , , . Pingat på intressant.se.

Dela med andra: