Så hamnar du i FRA:s nät: Börja tillverka massförstörelsevapen

Äntligen har FRA själv vaknat och kommit på att det kanske är en bra idé att informera om sin verksamhet. I helgen har vi sett två intervjuer i riksmedia och två debattartiklar. Det borde ha skett för länge sedan, men det är bra att det sker nu. Äntligen skingras också dimridåerna om vad mer exakt det är FRA kommer att spana på. Mats Nordqvist, FRA, i Sveriges Radio Ekot:

Det kan tillexempel vara tekniska beskrivningar av kemiska föreningar som kan användas för tillexempel massförstörelsevapen.

Jag är dock inte överraskad att FRA är så sena med sina opinionsbildande aktiviteter. Det är en extremt tekniskt orienterad myndighet. Intelligenta personer, men lite godtrogna när det gäller opinionsbildning.

Nu rapporteras också att FRA-anställda utsatts för trakasserier, att folk tänker kartlägga vilka de anställda är och nu senast att myndigheten utsatts för en mejlbombningskampanj. Bra, då vet vi vilka the bad guys är i den här historien: snorungar utan vare sig hyfs eller elementära högstadiekunskaper om hur samhället fungerar.

Den som tror att det är FRA som har stiftat den nya lagen, upp med en hand! Jag har för mig att det finns kurser för den som inte klarade av grundskolan.

______________________
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , . Pingat på intressant.se.

Dela med andra:

6 reaktioner till “Så hamnar du i FRA:s nät: Börja tillverka massförstörelsevapen”

 1. “Det kan till exempel vara tekniska beskrivningar av kemiska föreningar
  som kan användas för till exempel massförstörelsevapen.”

  Jag förmodar att du menar att eftersom sökbegreppen är så komplexa
  kommer det inte bli några “false positives” i systemet? Tyvärr, jag
  kan garantera att ett matchnings- och filtersystem som vill ha i alla
  fall en liten chans att träffa rätt i de enorma datamängder det
  handlar om, kommer att leverera oskyldig kommunikation för manuell
  bearbetning av Agent FRA.

  “Jag är dock inte överraskad att FRA är så sena med sina
  opinionsbildande aktiviteter. Det är en extremt tekniskt orienterad
  myndighet. Intelligenta personer, men lite godtrogna när det gäller
  opinionsbildning.”

  Om de nu är så tekniska, borde de kunna ge mer tekniskt trovärdiga
  svar än vad generaldirektören åstadkom i SvD. Han vilseleder.

 2. Enligt de offentliga uppgifter som finns kan det finnas fog för att hävda att lagens ursprungsman är Ingvar Åkesson. Att hävda att det är “FRA” som drivit fram lagen är alltså inte helt fel (då Åkesson är GD).

  Naturligtvis innebär det inte att enskilda tjänstemän bör hängas ut, även om man skulle önska sig lite mer civilkurage hos de FRA-anställda.

  Att tvångsmässigt dela upp konfliktparter i “good guys” och “bad guys”, för att sedan häva ur sig okvädningsord gällande meningsmotståndarna blir enbart beklämmande. Tala om avsaknad av hyfs. Nu har jag tröttnat på ditt raljerande. Tack för läsningen; stundom intressant, stundom irriterande.

 3. Att “signalspana” i kabel med med eller utan sökbegrepp ÄR avlyssning, och detta är principiellt falaktigt om det inte finns skäliga misstankar eller domstolsbeslut. En åsikt som är helt okontroversiell och överenstämmande med flertalet västerländska grundlagar/konstitutioner etc.

 4. De som trakasserar personal på FRA förtjänar att kallas för snorungar. Vad kan vara mer träffande?

 5. Men det handlar ju om ryssarna skriver du ju senare i denna blog. Förvirrande !

  För övrigt, om man kan skriva tekniska beskrivningar för WMD så kan man nog också använda sig av PGP-kryptering. Det inser du väl själv ?

Kommentarer är stängda.