Nu mojnar FRA-stormen

FRA är fortfarande hetaste samtalsämnet i kvällstidningarna och fortfarande det mest ombloggade ämnet. Min gissning är att det kommer att vara så hela nästa vecka också på grund av att det är Almedalsvecka. Men sen tror jag att stormen mojnar.

Några tecken: Efter att intressant.se och knuff.se knappast länkat till något annat än FRA-relaterade inlägg i flera veckor finns det nu plats för annat. Morgontidningarna börja också tröttna. Det är mest kvällstidningarna som håller på. Sossarna har, sin opportunism till trots, ändå hållit sig lugna. (Till och med Thomas Bodström har varit förvånansvärt försiktig.) Ingen tränad lobbyorganisation driver FRA-motståndet.

På något vis tror jag att entusiasmen dog när Expressen började spamma riksdagen. Barnsligheterna tog över den seriösa diskussionen. Eftertänksamheten började komma. FRA själva skrev artiklar (där tror jag dock att en PR-firma haft ett finger med i spelet). Till slut vågade också statsministern sticka ut näsan genom dörrspringan.

Frågan kommer med detta inte att vara död. Den ska tröskas i riksdagen ett varv till. Men det kommer sannolikt att kunna ske under ordnade former. Långt ifrån alla FRA-kritiker är ju mot signalspaning i sig, och en hel del seriösa synpunkter har också kommit fram. Både när det gäller tekniska frågor och när det gäller rättssäkerhet. För egen del tycker jag det är glädjande att just rättsäkerheten kommit upp som en viktig fråga. Det är sällan Sverige haft så många som engagerat sig för integritetsfrågor.

__________________
Läs även andra bloggares åsikter om , . Pingat på intressant.se.

Dela med andra:

4 reaktioner till “Nu mojnar FRA-stormen”

 1. Det kommer föreligga så länge motståndet pågår eftersom man inte kan blunda och förneka folkets vilja och motståndet kommer pågå tills att laven rivs..

  Ingen vila här inte

 2. Expressen-kampanjen var larvig, men den räddades av att några mottagare surnade till och gjorde bort sig. Se där, lägger man ut tillräckligt med rep är det alltid några som hänger sig.

 3. Du skriver: “Det är sällan Sverige haft så många som engagerat sig för integritetsfrågor.”

  Och hur har alliansens toppar reagerat på att folket “engagerar sig”, dvs protesterar mot alliansens politik?

  “Kritikerna har inte förstått” – Fredrik Reinfeldt

  “Jag tror inte att en kampanj har någon påverkan nu. Det känns jättekonstigt att det kommer nu.” – Johan Pehrson (Fp)

  “Debatten har varit negativ och kritisk” – Jan Björklund (Fp)

  “Jo, jag förstår att ingen av er begriper hur parlamentariska system fungerar.” – Ingvar Svensson (Kd)

  “Det blir inga kompromisser. Det har gjorts en uppgörelse mellan fyra partiledare” – Sten Tolgfors

  “Alla tjänar på om debatten lägger sig. Beslutet är ju redan fattat” – Fredrik Reinfeldt

  Det är uppenbart att den enda metod som regeringen tänker använda sig av när man lyssnar på folket är den metod som explicit är förbjuden i regeringsformens andra kapitel.

 4. Oj vad fel du hade i detta inlägg. Nu har det gått 2 veckor och FRA-stormen har inte lugnat ner sig.

Kommentarer är stängda.