Victoria är tjej, därför är det synd om henne, tycker DN

Idag är det kronprinsessans födelsedag! Hurra! Den Småländska högerpressen firar detta med två utmärkta ledare, medan Dagens Nyheter trampar runt i könsfördomar.

De småländska ledarartiklarna hittar man här:

Smålandsposten: Kronprinsessan, kungahuset och kräftor

Barometern: Monarken är hela folkets representant

Dagens löjligaste inlägg står Dagens Nyheters ledarsida för. Det verkar ha utbrutit en tävlan bland republikaner om vem som kan tänka ut det allra mest fåniga argumentet. DN tycker att det strider mot de mänskliga rättigheterna att Victoria “tvingas” vara kronprinsessa. Victoria är förtryckt, menar DN. Problemet är väl bara att hon inte ser så himla förtryckt ut och inte heller själv tycker det. Men DN-liberalismens kännetecken är ju att man vet vad som är bäst för alla, så det gäller väl kronprinsessan också.

“Jag är villig att ta på mig rollen som statschef” har Victoria upprepat hur många gånger som helst i olika intervjuer. Men hon är tjej och därför blir hon inte tagen på sina ord. Hon blir förminskad. DN har uppenbarligen inte gjort sin genusteoretiska hemläxa. Nästa steg att vänta är att DN börjar beskriva Mona Sahlins randiga kavaj istället för begränsningsreglerna i förslaget om fastighetsskatt.

___________________
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , . Pingat på intressant.se.

Dela med andra:

9 reaktioner till “Victoria är tjej, därför är det synd om henne, tycker DN”

 1. Hej

  Så du menar att om jag säger “Jag är villig att ta på mig rollen som statschef” så ska jag få det? Jag tror det är bättre att låta väljarna välja vem som ska göra jobbet som statschef.

 2. Märkligt att republikaner får så stort utrymme i media med tanke på hur få de är.

 3. Till Magnus: Nej, så menar jag inte. Vickan ska få jobbet därför hon är född till det, om hon vill ha det. Det är det som är det fina med att ha monarki. Man slipper tjafsa med politiska val till en post som ändå är maktlös. Odemokratiskt? Ja, men mycket bättre.

 4. Ser inte så himla förtryckt ut.
  Hur kan man argumentera med en sån tant-kommentar.

  En post som är maktlös?
  Knappast, även om kungen inte har rösträtt så har han en oerhörd makt att påverka genom att uttala sig i olika frågor.

  Länge leve Rebubliken Sverige!!

 5. Det är inget fel på tantkommentarer. Vad har du emot tanter? Din mamma är väl en tant kan jag tänka.

  Ska bara de som är demokratiskt valda få yttra sig i debatten? Då har vi problem. Då måste vi nog ha politiska val till chefsredaktörer på alla Sveriges tidningar. Är du säker på att du vill ha det?

 6. Bra inlägg, Stefan!

  Jag är mycket stolt över att få leva i en monarki med tusenåriga anor. Snart är det väl det enda beviset för att Sverige fanns före införandet av den socialdemokratiska enpartistaten. För min del skulle gärna vår statschef få en större roll att spela i svenskt samhällsliv. Helst samma roll som i Danmark, där Dronningen har en avgörande roll vid en ny regerings tillsättande exempelvis. Sånt som statschefer gör, helt enkelt. Och vem skulle våga påstå att danskarna är ett underkuvat folk?
  Nej, denna kulturelitens aversion mot monarkin grundas inte alls i en kärlek till demokratin, utan snarare i en bitterhet att aldrig själva kunna erövra positionen i fråga. En kunglig avundsjuka med andra ord.

Kommentarer är stängda.