Det är för mycket gnäll bland borgerliga väljare

Göran Skytte liknar idag i SvD förhållandet mellan regeringen och dess väljare som ett nyligen ingånget äktenskap. I början är allt bra, fantastiskt bra, och romantiskt. Men sen upptäcker man varandras fel, och då är det inte riktigt som man trodde att det skulle vara.

Liknelsen är träffande. Jag skrev för någon vecka sedan i Smålandsposten att man som borgerlig väljare rimligen inte borde ha väntat sig en fyra år lång skördefest.

Tyvärr är det många borgerliga väljare som surar över att det inte blivit en fyra år lång skördefest, eller en fyra år lång smekmånad. Det gnälls. Det är ingen större konst att räkna upp saker som inte blivit bra: fastighetsskatten, FRA-debatten, försvarspolitiken osv. Det är inte vad man kallar för balanserat omdöme, utan gnäll.

Tidningen Riksdag & Departement visade i sitt senaste nummer (30/6) att regeringen håller på att sätta svenskt rekord i infriandet av vallöften. För den som vill veta vad regeringen faktiskt gjort finns alltså oberoende information att tillgå.

Själv tar jag i min ledare i Smålandsposten upp det faktum att den skattesänkning som nu genomförs är den största någonsin, i modern tid, och större än vad Bildtregeringen lyckades med 1991-1994. Något att tänka på för “gammalmoderater” som gnäller över att partiet inte går till val på 1985 års program, det året då de gick med i MUF.

Jag tycker således att det nu är hög tid för borgerliga väljare att sluta gnälla. Det är gnäll när man bara letar upp fel. Det är inte konstruktivt. Det är omoget. Läs på istället och fundera över om det går åt rätt håll när det gäller skatter, jobb, skola.

Efter det här inlägget blir man väl kallad för nyttig idiot, eller nåt, men är det något som är tröttsamt så är det att höra kommentaren “Man ju inte vad man ska rösta på i nästa val” som om regeringen inte skulle ha gjort någonting alls överhuvudtaget. De flesta som säger så brukar inte ens kunna nämna vilka löften det är som regeringen skulle ha svikit. Gnäll, är vad det är.

______________________
Läs även andra bloggares åsikter om , , . Pingat på intressant.se.

Dela med andra:

11 reaktioner till “Det är för mycket gnäll bland borgerliga väljare”

 1. Inte så dum idé faktiskt. Varför inte återknyta banden med Finland? Sveriges kung är ju egentligen Finlands också. Inget hindrar att kungen bosätter sig i Helsingfors heller. Riksdagen kan också flytta med.

 2. Stefan Olsson,

  Samtidigt som du, vad det verkar, berömmer regeringens skattesänkningar så går ett stort antal personer och oroar sig för sin framtid. Detta på grund av att de inte längre kan delta aktivt på arbetsmarknaden.

  Jag är beredd att ge regeringen beröm för att de har varit duktiga på att leva upp till sina vallöften, men jag är också beredd att se dess brister och därför kommer jag att rösta rött 2010.

 3. Många människor har redan fått en bättre framtid tack vare skattesänkningarna. Därför kommer jag att rösta blått 2010.

 4. Vilka människor har fått en bättre framtid? När du befinner dig i arbete så är skattesänkningarna en stor fördel eftersom det ger en större “ekonomisk frihet”. Blir du arbetslös kommer du å andra sidan att få det betydligt sämre, och då är den tidigare skattesänkningen meningslös.

 5. De 160 000 arbetslösa som fick jobb under det gångna året fick också en bättre framtid.

 6. Moderaterna är empatilösa i sin politik, självklart röstar man rött, det är bara egoister och folk som tror sig ha sitt på det torra som röstar blått.
  Många är stockholmare eller storstadsbor som inte ser nåt annat liv än sitt eget lilla postfack typ lägenhet.
  De umgås enbart med jobbkamrater och har ingen koll på hur samhället är.
  Vi kommer aldrig någon vart med människosläktet om vi lägger empatipolitiken åt sidan och enbart riktar in oss på egoism.
  Vi är i slitändan hela tiden beroende av varann.Moderater de gnäller för småsaker medan de som lider ej yttrar ett ord.

  Långt och bra inlägg eller hur Stefan. Sånt gillar du.

 7. Lagom långt:) Lagom oseriöst också.

  Det mest empatilösa man kan göra är att som socialdemokraterna betala ut bidrag istället för att skapa fler arbetstillfällen. “Du är värdelös. Du får inget jobb. Här får du ett bidrag istället.” Det är kärnan i den socialdemokratiska jobbpolitiken. Man ser ned på folk, istället för att lyfta upp dem och ge dem en ärlig chans att försörja sig själva.

 8. Göran Skytte borde veta hut och leva som han lär. Predikar de inte att man inte ska skilja sig bara för att förälskelsen har upphört? Nej, han borde be alliansen om ursäkt och hoppas att de tar tillbaka honom och sedan be till gud om styrka för att fortsätta tills döden skiljer dem.

  Sedan undrar jag om den där listan över vallöftesinfriande. Polisen skulle vara mer synlig och bekämpa vardagsbrottslighet. Infriat! Hur då? Jo, genom att man skickat ett brev till Rikspolisstyrelsen om det. Är det så lätt att infria vallöfte så borde väl alla vara infriade.

 9. Det stora löftet på polisområdet var att skaffa fram fler poliser. Så blir det också. Men polisutbildningen är fyra år. Det tar alltså minst fyra år innan en sån sak märks.

 10. Stefan says:
  “Det mest empatilösa man kan göra är att som socialdemokraterna betala ut bidrag istället för att skapa fler arbetstillfällen.”
  Skapar alliansen jobb?
  Alliansen utbetalar också bidrag fast de är mycket sämre, man tar av dessa och ger rika istället.
  Jobb finns hur mycket som helst problemet är att någon ska betala för utfört arbete.
  Därför är bidrag utmärkt när folk ska utföra slavjobb för en struntsumma.
  Därmed avskaffas slaveriet. Höj bidragen och avskaffa moderaterna istället. Det jobbas alldeles för mycket i onödan i världen och till fel syfte.

Kommentarer är stängda.