Blondinbella och DN:s könsfördomar

Ytteligare ett bevis för att något inte står rätt till hos DN:s ledarsida fick vi igår (29/7) av Lisa Bjurwald. Hon kommenterar reaktionerna på bloggaren “Blondinbellas”, Isabella Löwengrips, berättelse om hur hon blev trakasserad sexuellt i Italien. Bjurwald påstår att “ett högljutt gäng flåsmoraliska gubbar” skrivit en samling otrevliga inlägg där de skulle säga att Löwengrip får skylla sig själv för att hon är blond, svensk, tjej, utmanande klädd, ensam etc. Problemet är bara att några sådana kommentarer knappt går att finna, och ännu mindre av män.

Som “Blondinbella” är en publik figur med en mycket läst blogg har hon utnyttjat detta till att skriva om vad hon råkat ut för. Det klokt gjort, eftersom hon inte är den enda tjej som råkat ut för detta. På så vis gör också Bjurwald rätt som tar upp ämnet till diskussion på DN:s ledarsida.

Men, men. Att gå till källorna skadar inte. Jag har skummat igenom 250 kommentarer av cirka 500 i det första inlägg där Löwengrip berättar vad hon råkat ut för. Till att börja med fann jag knappt några kommentarer med “flåsmoraliserande” innebörd alls. De flesta är fyllda av sympati. Ett par är dock så idiotiska som omnämnts. Men är det gubbar som skrivit dem? Så här ser det ut:

Isabella:
Alltså du tror att du kan gå omkring i ett land fullt av män som inte vill göra något annant än att ta på blonda flickor under hög-säsongen för turister? Skärp dig för fan och skyll dig själv om du går omkring full som ett jävla pack varje kväll och utstrålar den dryghet som du gör här hemma i Sverige! Så du får helt enkelt ta och lära dig av det här och tänka ett steg längre i framtiden lilla gumman, även när du inte är i Sverige.

Jenny:
Man behöver inte ha mnanligt sällskap för att inte bli utsatt för övergrepp. Heregud ni är väl minst tre vänner? Det man INTE ska göra är att vistas helt själv nånstans, och ens inte frivilligt med en person man inte känner. Speciellt inte i samband med att tycka det är häftigt med gratisdrinkar och därmed dricka sig packad.. Nåt vett i skallen måste man väl ha..!

Christine:
Bort förklaring kanske ? För det är väl aldrig snyggt att vara otrogen, eller hur ? Så du kanske ljuger så förbannat för dig själv så du börjar tro dig själv, så nils bara ska tycka synd om dig! Men i självverket var du med på precis allting.
och du , du vet att det är livs farligt att gå ut på italiens krogar utan manligt sällskap, men ändå gör du det ? Vad trodde du, en blondliten fjortis fi**a dom lockas , synd att du inte insåg det själv. Kanske är bra att ta med pojkvännen nils på resen nästa gång, Dessutom är det ganska underligt att det inte hänt i sverige redan så.

Alex:
Hemskt, ingen ska behöva utsättas för detta.
Säger inte att det i första hand är tjejernas eget fel, det är väl självklart vems fel det är, MEN i andra hand ÄR det tjejens eget fel, vems annars? Vad tror du själv när du åker ner till Rimini med största mål att springa runt i små cocktailklänningar och klackar och leka hollywood och “visa upp dig”? Det är ju att utmana ödet. Det finns så mycket SKRÄMMANDE unga tjejer som klär sig så utmanande att det inte är konstigt att de blir våldtagna.
Som sagt – hemskt att sådant händer – men klä er då också efter det ökade antalet våldtäkter. Tråkigt att man ska behöva anpassa sig, men vad väljer man?

Tre tjejer och en man. Jenny och Christines identiteter går att kontrollera i och med att de lämnat adress till sina egna bloggar.

Därutöver finns det också ett och annat inlägg som bara skrivits för att förolämpa Löwengrip av typen “Skyll dig själv idiot!”. Dessa har jag inte brytt mig om eftersom de knappast innehåller någon mänsklig tanke överhuvudtaget.

Att det skulle vara moraliserande gubbar bakom kommentarerna är alltså högst tveksamt. Men det passar väl Bjurwalds fördomar att tro att det är så. Varför tror hon inte att kvinnor skulle kunna vara lika “flåsmoraliserande” som män? Det är fördomsfullt.

____________________
Läs även andra bloggares åsikter om , , . Pingat på intressant.se.

Dela med andra:

4 reaktioner till “Blondinbella och DN:s könsfördomar”

 1. Jag har läst de första 400 och skummat ordentligt genom de övriga när jag skrev ett inlägg om ämnet, och jag tycker nog det finns en hel del moralisering från bägge könen. Så “gubbar” är mycket tveksamt ordval, men har Bjurwald rätt om moraliseringen.

 2. Tanja,

  Jag har kikat på ditt blogginlägg. Du citerar sju personer. Av dem kan man inte fastställa könstillhörighet på mer än en, som kallar sig för Sophie, som vi väl därför får anta är en kvinna. Pude, Molgan och Nille är svårare att könsbestämma. Låter dock inte som några gubbar.

  Jag tror faktiskt inte att det finns en enda riktig gubbe som kommenterat något på Löwengrips blogg. Med gubbe tänker jag på en sån som mig själv eller min farsa. Ingen av oss skulle komma på idén att fälla oförskämda kommentarer på en ung tjejs blogg.

  Nu ska jag ut på nätet och leta rätt på den forskning som visar att kvinnliga nämndemän är hårdare mot våldtäktsoffer än vad manliga nämndemän är. Återkommer i frågan.

  PS
  (Vi har inte studerat exakt samma material. Jag letade igenom kommentarer till ett tidigare av Blondinbellas inlägg. Men innehållet är ungefär samma.)

 3. Har googlat runt för att se vem det var som påstod att kvinnliga domare är mildare mot våldtäktsmän än manliga. Det är prof. Christian Diesen på Stockholms universitet. Men tydligen är det lite klent med bevisen. Så nu vet ni det.

 4. Öh, jag sa ju att “gubbar” inte var bästa ordvalet. Det var “Till att börja med fann jag knappt några kommentarer med “flåsmoraliserande” innebörd alls” som jag kommenterade på, att det visst fanns en massa moraliserande kommentarer.

Kommentarer är stängda.