Homonorm riskerar att förtrycka miljoner

Heteronormen är inte förtryckande. Heteronormen är bra. Istället bör man ifrågasätta homonormen och våga ställa frågan om inte det är den som är förtryckande.

Igår, 30 juli i SvD, skrev moderata ungdomsförbundets ordförande Niklas Wykman en artikel tillsammans med förbundsorföranden för RFSL Ungdom. Innehållet i sig är inte så märkvärdigt. Det säger ungefär detsamma som MUF tidigare sagt, att staten bör införa enkönade äktenskap.

Däremot är det första gången, så vitt jag vet, som MUF-ordföranden sjunger med i klagokören gentemot “heteronormen”. Det är bekymmersamt. Att vara mot diskriminering av homosexuella är en sak. Att klaga på heternormen är en helt annan.

Akademiskt sett tycker
jag att myntandet av begreppet “heteronormen” är lysande. Jag tänkte själv inte förut på att en sådan existerar, men det gör det självfallet, och det är bra att det påpekas att det är så. På den punkten känner jag mig medvetandegjord tack vare RFSL och andra opinionsbildare. Tack för det.

Men att normen skulle vara förtryckande och att kampen mot diskrimnering av homosexuella förutsätter att heteronormen utplånas är trams. Jag köper inte snacket om strukturell rasism, där allt vanligt svenskt uppfattas som rasisitiskt. Jag köper inte heller snacket om patriarkatet, där allt manligt tolkas som att det är förtryckande. Även om jag då faktiskt håller med om att Sverige till strukturen är svensk och att det faktiskt finns patriarkal struktur.

Jag tror nämligen inte att vägen till frånvaro av diskriminering är att vi utraderar vår nuvarande livsstill och ersätter den med någon annan, vilken den nu skulle vara. Diskriminering ska bekämpas på individnivå. Det är i slutändan bara människor som kan diskriminera andra människor.

Heteronormen är samlingsnamnet på alla de seder som den heterosexuella majoriteten, 95%, av befolkningen har kommit att leva efter. Den finns överallt. Att skrota den och ersätta den med en “homonorm” skulle innebära att 5% av befolkningen får sätta levnadsreglerna för övriga. Då kan man verkligen börja tala om förtryck.

Det vore klokt av MUF att inte kopiera vänsterretoriken om mystiska förtryckande strukturer, och börja läxa upp folk för att de lever sina liv som de brukar göra. Bekämpa den diskriminering som verkligen förekommer istället för att ge folk dåligt samvete för att de råkar vara heterosexuella.

__________________________
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , . Pingat på intressant.se.

Dela med andra:

3 reaktioner till “Homonorm riskerar att förtrycka miljoner”

  1. Gudarna ska veta att jag också tycker att hetronormen inte bara är önskvärd utan bör stärkas, men nu tycker jag du tolkar homolobbyn lite illvilligt.

    De vill, så vitt jag förstått, inte ersätta hetronormen med en homonorm… utan deras poäng är att det ska vara normfritt. Relativistiskt.

  2. Helt rätt Stefan!
    Bara en kommentar – du verkar anta att 5 % av befolkningen är homo eller annan tillhörighet till HBT-gruppen. Jag tror inte det finns några belägg för att mer än 1 % skulle vara HBT-personer. Troligen färre – även om de har inflytande som vore de 70-80 %.

Kommentarer är stängda.