Obama kopierar Nya moderaternas skattesänkningar

Att vara i USA samtidigt som det pågår valrörelse är som att hitta guld för en statsvetare. I veckan som gick hade Demokraterna sitt konvent och om någon dag drar Republikanerna ingång sitt konvent.

I torsdags lyssnade jag på Barack Obamas tacktal efter att han blivit vald som presidentkandidat för Demokraterna. Amerikanska politiker är retoriker av världsklass och Obama gjorde naturligtivs succé. TV-stjärnan och Obamaförespråkaren Oprah Winfrey berättade att hon grät så att lösögonfransarna lossande.

Talet var väl antagligen riktat i första hand till partiaktivisterna, och på så vis var det lysande, men själva sakfrågorna kom verkligen i skymundan. Exempelvis sa Obama att han skulle se till att USA redan om tio år inte ska vara beroende av olja från mellanöstern. USA importerar två tredjedelar av sin olja. Hur tusan ska det gå till? På bara tio år?

Men det mest intressanta för svensk del är nog ändå Obamas skattepolitik. Jag kan inte detaljerna ännu, men i princip föreslår han en skattesänkning av samma typ som Alliansen, dvs. en bred skattesänkning för låginkomsttagare. Obama vill dock gå mycket längre än vad Alliansen har tordats göra. Han föreslår en skattesänkning på så mycket som 1000 dollar per familj!

Rättelse 2/9: se nedan i kommentarerna.

Hos den svenska vänstern kan det knappast finnas någon som inte hejar på Barack Obama i det kommande valet. Ironiskt nog hejar de därför på en skattepolitik som är just densamma som de bekämpar i Sverige.

__________________________
Läs även andra bloggares åsikter om , , , . Pingat på intressant.se.

Dela med andra:

2 reaktioner till “Obama kopierar Nya moderaternas skattesänkningar”

 1. Obama:
  1000 USD = 6500 SEK.

  Jobbskatteavdrag:
  1000 SEK x 2 arbetande = 2000 SEK
  2000 SEK x 12 månader = 24000 SEK
  24000 SEK / 6,5 = 3692 USD

  Alliansen skattesänkningar är således tre gånger så stora som Obamas för en medianfamilj.

 2. Det har du rätt i. Tänkte inte på att det var 1000 dollar per år.

  Tack för påpekandet.

  Ytterligare en sak som kan nämnas att Obamas skattesänkningar bara kommer ca 150 miljoner personer till del, eftersom inte alla betalar federala skatter. (USA har en folkmängd på ca 300 miljoner, varav en femtedel är barn.)

  Däremot är det samma typ av skattesänkning, dvs. en bred inkomstskattesänkning till alla som förvärvsarbetar.

Kommentarer är stängda.