Storseger för europeisk rättssäkerhet. Men Sverige bör skämmas.

Idag kom äntligen EG-domstolens dom i målet om Al Barakaat och om den frysning av ekonomiska tillgångar som gjordes efter 11-septemberattentatet. En storseger för rättssäkerheten. EU:s ministerråd får bakläxa, och därmed samtliga medlemsländers regeringar, inklusive Sverige.

Det var 2001 som USA lämnade in en lista till FN på organisationer och personer som man misstänkte hade samröre med Al Qaeda. FN:s säkerhetsråd godkände listan som därmed blev folkrättsligt bindande för alla FN-länder. EU gjorde därför sin plikt och stiftade en förordning baserad på FN:s terroristlista. I Sverige implementerades förordningen lydigt av regering och myndigheter. Tre somalie-svenskar fick sina tillgångar frysta. Ärendet prövades inte i domstol och ingen bevsning lades fram. Ingen svensk rättsvårdande myndighet lyfte ett finger. Inte en enda.

Nu skriver EG-domstolen, dvs. EU:s domstol (den heter EG-domstolen eftersom den bara handlägger inom ramen för den gamla EG-rätten) att så får man inte göra. Om man ska frysa någons tillgångar måste man också ge de misstänkta en chans att försvara sig. Bevisning måste läggas fram. Grundläggande krav på rättssäkerhet måste iakttas. Aja baja!

Beslutet är inte bara en seger för rättssäkerheten utan också en triumf för oss som redan från början protesterade mot handläggningen. Jag hade en debattartikel i Göteborgs-Posten så tidigt som i maj 2002 där jag kritiserade svenska myndigheter för att inte följa den svenska grundlagen. Svenska myndigheter ska inte tillämpa lagar som strider mot författningen. Det gäller även EU-förordningar och FN-resolutioner. Alla myndighetsbeslut ska alltid prövas mot grundlagen. Alltid. Det görs inget undantag för EU-förordningar.

Det var Finansinspektionen som implementerade beslutet. Hade det varit någon stake i den myndighetens jurister så hade ärendet varit avklarat redan för sju år sedan. Men svenska myndigheter är fega och Sverige har en urusel rättssäkerhetstradition. Feg var också Göran Perssons regering som inte heller vågade protestera.

Själv var jag så förbannad att jag inte bara skrev en artikel utan även JO-anmälde ärendet. Men tror ni att det ledde till något? Nej. I Sverige hukade alla. Skamligt.

(Och så gnäller folk över FRA. Här har vi ett äkta rättsövergrepp, men i bloggosfären är det tyst.)
______________________________
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , . Pingat på intressant.se.

Dela med andra:

3 reaktioner till “Storseger för europeisk rättssäkerhet. Men Sverige bör skämmas.”

  1. Hej
    Vad hände med JO anmälan? Skulle vara intressant att kontakta JO och se vad de åstadkommit hittills.
    /Joakim

  2. Ja, det är en seger för rättvisan, en seger över den svenska statens undfallenhet. Det finns dock en koppling mellan detta alltför ouppmärksammade övergrepp och FRA-frågan. FRA kommer att överlåta rådata från sin “signalspaning” till USA, och sökningar kommer att kunna beställas av USA (via bulvanen svenska staten). Först att drabbas blir somalier och andra grupper som USA godtyckligt utsett till terrorister.

  3. Jag håller med dig; Sverige borde skämmas!

    En annan mörk historia är ju om de två Egyptierna som forslades bort av CIA på Arlanda, för att svenska regeringen gick på Egyptens lovord om mänskliga rättigheter. Snacka om blåögt!

Kommentarer är stängda.