McCain: “We’re going to shake things up in Washington”

Har precis lyssnat till John McCains tal inför amerikansk republikanska partiets konvent. (Det blev en tidig start på dagen.) “Country first” och “We are going to shake things up in Washington” var favoritteman det som rev ned de största applåderna.

McCain har gjort sig känd för att vara en politiker som går sin egen väg, men utan tvekan kommer det patriotiska temat, “Country first”, vara det som framför allt kännetecknar hans kampanj. McCains viktigaste budskap var att USA måste stå starkt inför en ond omvärld. Och det finaste en amerikan kan göra är att tjäna sitt land. Det var ett budskap om upprepades minst tusen gånger.

Men han talade också mycket om att saker och ting måste förändras i Washington. Med 26 år i kongressen borde han om någon veta hur. Frågan är bara vad. McCain har lovat att lägga in presidentens veto mot varje förslag som visar spår av lobbyisters fingeravtryck. Men med all sannolikhet kommer dock kongressen att vara kontrollerad av Demokraterna, i båda kamrarna.

Precis som med Barack Obamas tal kom sakfrågorna i skymundan. Glädjande var dock att få det bekräftat att McCain inte alls tror på handelshinder för att förhindra att jobb flyttar utomlands. Flexibilitet och omskolning är det bästa sättet att förhindra arbetslöshet på grund av hårdnad utländsk konkurrens. Så gör vi i Sverige och vi vet att det fungerar. Det känns skönt att höra att jätten USA under McCains ledning inte kommer att starta handelskrig.

För svenskt vidkommande är det också intressant att se hur skolpeng har blivit en så het fråga i USA. Här ligger vi, socialdemokraterna till trots, längre fram. Vi har redan ett system där man kan välja skola utan avseende på plånbokens tjocklek. Hur märkligt det än låter i svenska öron är det alltså Republikanerna som driver fram ett skolsystem där även fattiga kan få gå på dyra privatskolor, medan Demokraterna (som säger sig stå på de svagas sida) säger tvärt nej.

_____________________________
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , . Pingat på intressant.se.

Dela med andra: