Socialdemokratisk formuleringskonst

Idag har en fråga till socialminister Göran Hägglund lämnats in till riksdagskansliet av socialdemokraternas Carina Hägg, riksdagsledamot från Värnamo. Hon är mycket engagerad i abortfrågan. Men vad är det egentligen hon skriver?

Socialaminister Göran Hägglund har inte sett problemet i att abortmotståndare ges makt över vården och även har aviserat förstärkt lagstiftning för att garantera rätten till abort i Sverige.

Har abortmotståndarna aviserat lagstiftning om förstärkt rätt till abort? Blev visst lite tokigt med meningsbyggnaden där. Hägg är ingen stjärna på svenska. Hennes fråga handlar om vad Hägglund tänker göra med anledning av att det finns vårdpersonal som inte vill medverka vid aborter. Här är ett till exempel på hennes formuleringskonst:

Att regeringen driver på för etniska och religiösa vårdcentraler är djupt oroväckande. Flickor i patrikala miljöer och som lever i hedersförtryck kommer att begränsas ytterligare. Personer som förespråkar sharialagar får bedriva vård utan att regeringen invänder. Inte heller dokument från Heliga Stolen, “Etiska riktlinjer för sjukvårdspersonal från Påvliga rådet för hälsovårdspastoral” har aviserats av regeringens partier.

I augusti lämnade Carina Hägg också in en annan fråga, ställd till Hägglund, om problemet med att fattiga kvinnor låter sig lockas att mot betalning ställa upp som surrogatmammor. Här går det bättre med svenskan, men i avslutningen kör det ihop sig:

Vilken ståndpunkt intar ministern i frågan på krav till stöd för att livmodern ska bli till salu och därmed öppna upp för att surrogatmödrar ska likställas med biologiska och adopterade barns förhållanden i Sverige?

Det är inte lätt att formulera långa meningar med flera bisatser. Så det är kanske fel av mig att skoja om denna stackars riksdagsledamot. Men har inte socialdemokraterna ett partikansli i riksdagen? Är det inte så att kansliet granskar alla frågor innan de går iväg? Om jag inte är felunderättad har varje ledamot dessutom en egen sekreterare. Pinsamt.

“Vad du ej klart kan säga, vet du ej” sa en gång Tegnér till sina studenter. Det gäller även för riksdagsledamöter.

_______________________________
Läs även andra bloggares åsikter om , , , . Pingat på intressant.se.

Dela med andra:

En kommentar till “Socialdemokratisk formuleringskonst”

  1. Jag måste erkänna mig vara för dum för att begripa vad hon säger. Skulle nog inte slutat universitet efter nio år utan doktorerat. Jag skäms!

Kommentarer är stängda.