Jag är varken upprörd eller överraskad

Just nu är nyheten om FRA:s samarbete med diktaturer första nyhet hos rikspressens hemsidor. Nyheten är alltså jättestor, om vi får tro Stockholmsredaktionerna. Själv är jag dock varken upprörd eller överraskad. Däremot häpnar jag över uppvisningen i hyckleri, självrättfärdighet och naivitet.

Hyckleriet står inte oväntat oppositionen för. “Det är oroande att Sveriges utrikesminister tycker att det är okej att ha kontakter med icke demokratiska stater”, säger socialdemokraternas utrikespolitiska talesman Urban Ahlin. Detta kommer från det parti vars utrikesminister skickade iväg två personer till Egypten för att bli torterade.

Självrättfärdigheten och/eller naiviteten står medierna för. Det finns bland vissa människor en tro på att Sverige är det godaste landet i världen, att vi skulle vara det enda landet som aldrig får sina händer smutsiga. För dem är Sverige världens samvete.

Varför tror inte dessa människor att Sverige skulle ha samma problem som alla andra länder? Spioneri, organiserad brottslighet, religiös extremism finns också i Sverige. Vi måste kunna skydda oss mot det. Om en diktatur innehar information om maffiaverksamhet i vårt land men vill ha något i utbyte för att dela med sig, ska vi då säga nej? Ska vi med högdragen min vägra tala med ambassdörer från diktaturer även när vi råkar ha gemensamma fiender? Nej, det vore oresonligt och oansvarigt. Varje fall måste bedömas för sig. Dessutom är det inte FRA utan regeringen som är ansvarig för informationsutbyte med andra länder.

Uppdatering 19/9. Läs Carl Bildts kommentar och bli istället upprörda över SVT:s slafsjournalistik.

_____________________
Läs även andra bloggares åsikter om , , . Pingat på intressant.se.

Dela med andra:

En kommentar till “Jag är varken upprörd eller överraskad”

Kommentarer är stängda.