Några snälla ord om miljöpartiet

Idag har jag varit på fest där det var en mängd miljöpartister, varav värdinnan var en. Jag har alltid gillat miljöpartiet och miljöpartisterna. Det är trevliga människor. Sällan dryga eller matkfullkomliga. Därför kommer nu några berömmande ord från en moderat.

1. Miljöpartiet är det parti som driver miljöfrågorna längst och hårdast. Förslagen är inte alltid helt realistiska, men som agendasättare i miljöfrågor leder miljöpartiet helt klart framför alla andra. Det är bra för oss i andra partier som också vill driva en mer aktiv miljöpolitik.

2. Miljöpartiet gillar småskalighet. Partiet är för kommunalt självstyre, lokala folkomröstningar, småföretag och kärnfamiljer. (Nästan lite konservativt.) Miljöpartiet kan acceptera att olika kommuner ser olika ut, något som är otänkbart för socialdemokrater och andra centralister.

3. Det är miljöpartiet som tänkt ut förslaget om skatteväxling, som jag tycker är ett av de mest begåvade idéerna för hur vi långsiktigt ska kunna omvandla våra ekonomier så att de främjar arbete utan att ta mer energi och råvaror i bruk. Arbete är en förnyelsebar resurs. Många råvaror är inte det. Alltså bör vi ta bort beskattningen på arbete och lägga den på råvaror istället. Gärna det! säger jag. Tunga skatter på arbete är ju egentligen urdumt, om man vill att folk ska arbeta.

Men för att det här inte ska bli ett hel obalanserat inlägg måste jag också fylla på med några punkter där jag tycker att miljöpartiet går snett.

a) Partiet har visserligen just nu en medlemsomröstning på gång, men fram till idag har partiet varit motståndare mot EU. Att Sverige ska lämna EU är fullständigt orealistiskt och vansinnigt korkat. EU har varit ett enorm lyft för svensk ekonomi och utrikespolitik.

b) Partiet är ideologiskt blint när det gäller kärnkraften. Ska vi klara av att minska koldioxidutsläppen måste vi bevara kärnkraften, men miljöpartiet vägrar tänka om. Jag är ingen kärnkraftskramare, men jag föredrar kärnkraft före kol. Miljöpartiet kan dock inte ens förstå att man kan tänka så.

c) Miljöpartiet hoppar alltid i säng med socialdemokraterna. Just detta tycker jag är det tråkigaste med miljöpartiet. Det finns mycket som moderater och miljöpartister skulle kunna komma överens om, men partiet har en väldigt fördomsfull inställning till moderaterna. Partiet säger sig vara självständigt, men har i realiteten tjänat som stödhjul åt socialdemokraterna ända sedan man kom in i riksdagen första gången 1988.

Finns det då utrymme för ett blågrönt samarbete efter valet 2010, om det visar sig att Sverigedemokraterna tar sig in i riksdagen? I sak gör det det, om man bortser från kärnkraften, och det har partiet gjort när man samarbetat med socialdemokraterna. Det går att göra upp om ersättningsniåver i försäkringssystemen och skatter. Här finns kompromissmån från båda sidors håll. Men samarbete blir svårt så länge många miljöpartister sjunger med i vänsterkören, alltid ropar på stora starka staten till räddning för allt och ser moderaterna som sin huvudfiende. Möjligheter till samarbete finns den dag miljöpartisterna befriar sig från sina fördomar om oss moderater.

______________________
Läs även andra bloggares åsikter om , , , . Pingat på intressant.se.

Dela med andra:

3 reaktioner till “Några snälla ord om miljöpartiet”

  1. Läsvärt, men du får ju välja fot att stå på. Du kan ju inte rosa dem för att de driver miljöfrågorna hårt (och som du även nämner, ibland kanske i överkant) och i nästa andetag risa dem för att de inte vill ha kärnkraft (de är ju drivande som sagt…)
    Peace out & all makt åt Tengil!

  2. Bra talat! Om inte m hade varit så mp-fientligt så hade vi kanske haft en blågrön regering redan under förra mandatperioden. Om jag minns rätt så strandade förhandlingarna mellan de blå och de gröna för att moderaterna inte ville vara med.

Kommentarer är stängda.