McCain snart förbi Obama

Nu verkar det ske som jag länge trott och som jag nog fortfarande tror. John McCain tar sig framåt i opinionen och tar hem spelet till slut. Enligt TV-bolaget ABC leder fortfarande Barack Obama med 47% mot McCains 46% men enligt Fox News leder McCain med 45% mot 42%.

Hittills har som bekant Obama legat i täten hela tiden. När jag nyligen var på statsvetenskaplig konferens i Boston och besökte olika seminarier om det förestående valet var det ingen, jag säger ingen, av expertkommentatorerna som trodde att McCain kommer att vinna. Den allmänna uppfattningen var att det skulle krävas en total kollaps för Obamas kampanj för att McCain skulle lyckas. Obama, menade de, skulle i princip bara behöva köra racet ut, utan att göra några dumheter.

Huvudskälet till det sades vara att det just nu finns en kraftig anti-republikans stämning i landet. Missnöjet med George Bush är så stort att till och med många republikaner tycker att det är lika bra att ta fyra år i opposition, läka såren, och komma igen med en stark kandidat 2012. Demokraterna lär även göra grand slam i kongressvalet som infaller samtidigt som presidentvalet.

Intressant att notera är också att de flesta vadslagningsfirmor listar Obama som lågoddsaren.

Själv tror jag på McCain eftersom två andra saker också måste vägas in. Det ena är att USA är ett konservativt land, mycket mer så än Europa. I Sverige har socialdemokraterna alltid ett argumentationsmässigt övertag, eftersom deras idéer dominerat samhället så länge. I USA är det tvärtom. Mittenväljarna röstar ofta och gärna på republikanska kandidater.

Det andra är att republikanerna ända sedan Ronald Reagans dagar skördat stora framgångar. Under större delen av 1900-talet var republikanerna det mindre partiet. Sett till en längre period är partiet på frammarsch. Det går trögt i opinionen just nu, men den långsiktiga trenden talar till republikanernas fördel.

__________________________
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , . Pingat på intressant.se.

Dela med andra: