“En kraftfull dialog” är ingen polistaktik!

Vad är det man vill höra när våldsmän misshandlat människor och vandaliserat butiker och banker under en fredagskväll? Jo, man vill höra att polisen ingrep med full styrka, att våldsverkarna nedkämpades, greps och låstes in.

Nu får vi dock höra skrämmande berättelser om att våldsorganisationen ”Reclaim the City” haft fritt fram i Malmö under den gångna fredagskvällen. Ett flertal poliser menar att de kunde ha ingripit, men var tvungna att följa order från polisledningen att låta våldsmännen hållas – av taktiska skäl.

Vad är det för taktik? I Sveriges Radios P1 Morgon förklarade idag kommenderingschefen Ulf Broddesson vad det var polisen hade gjort. Jo, man hade ingripit med ”En kraftfull dialog”.

En kraftfull dialog, är det var Malmöpolisen kallar ett ingripande? I så fall är det sämre ställt med svensk polis än vad jag hittills har trott. Vi talar här om att enskilda polismän inte ingripit mot misshandel. Läs vad poliserna själva säger i DN:

Det var ju inte bara det att demonstranterna klottrade och krossade skyltfönster. De misshandlade människor mitt framför ögonen på oss och så får vi order att inte ingripa.

Enskilda poliser berättar också att de senare på kvällen mött våldsmän som firade ”segern”.

Vad är detta för taktik! Nu måste vi få veta vem som tänkt ut den här misslyckade strategin och hur det kunde gå så snett. I juli nästa år tar Sverige över ordförandeskapet i EU. Förra gången misslyckades polisen fullständigt med att upprätthålla ordningen. Ska vi behöva skämmas nu igen?

___________________________
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , . Pingat på intressant.se.

Dela med andra: