Även svenska präster ber om skydd mot trolldom

Som bekant finns det gott om fördomar om USA i vårt land. Dessutom finns det gott om fördomar om kristna. Att vara kristen och amerikan i Sverige kan därför inte vara lätt.

Ett praktexempel på det finns just nu på Aftonbladets hemsida. Det är journalisten Jenny Stiernstedt som antyder att vicepresidentkandidaten Sarah Palin skulle vara en religiös tokstolle. Stiernstedt har fått nys om ett par filmer på Youtube där en präst lägger sin hand på Palin och ber att Herren ska skydda henne mot satans makt och annan trolldom.

Trolldom (prästen använder ordet witchcraft) är så knäppt i Aftonbladets öron att det måste handla om religiösa tokerier.

Men om Palin och prästen är knäppa så gäller det också för Svenska kyrkan. För även Svenska kyrkan, alltså vår egen snälla allt annat än extrema kyrka, ber också om att Gud ska skydda oss mot satans makt. Så här sjunger man i kyrkorna i vårt land under fastetiden:

För alla synder, för lögn och vidskepelse, för allt ont, för djävulens grymhet och list, för pest och hungersnöd, för ondskans makter i himlarymderna… Bevara oss milde Herre Gud (Psalm 700:1).

Svenska präster ber alltså om exakt samma sak som Palins präst. “Ondskans makter i himlarymderna”, smaka på den! Några rubriker i Aftonbladet blir det dock inte.

Jag är inte förvånad över Jenny Stiernstedts reaktion. Den ligger helt i linje med den okunnighet och fördomsfullhet som brukar känneteckna svenska journalister som försöker sig på att skriva om religiositet i USA. Men den är tråkig för det hade ju varit enkelt att kolla upp hur det ser ut i det egna landet först.

______________________
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , . Pingat på intressant.se.

Dela med andra:

19 reaktioner till “Även svenska präster ber om skydd mot trolldom”

 1. Det är väl snarare så att “FRA-motståndarna” vann och att vi får en i stort sett ny lag utan massavlyssning och ökade befogenheter för FRA.

 2. “Ondskans makter i himlarymderna” är ju för guds skulle inte samma sak som trolldom. Det är just ondskans makter – alltså ondska.

  För övrigt är detta med Palin satt i perspektiv med att en utav hennes närmsta pastorer har varit nere i Kenya och fördrivit en “häxa”, något han sedan dess har skrutit om upprepade gånger. Är det något du ser i Svenska kyrkan också?

  Att försvara Palin genom att smutskasta Svenska kyrkan är inte lösningen.

 3. Lite Bibelkunskap kan inte skada:

  “I synagogan fanns en man som var besatt av en oren demon, och han skrek högt:

  ‘Vad har du med oss att göra, Jesus från Nasaret? Har du kommit för att ta död på oss? Jag vet vem du är, Guds helige.’

  Men Jesus hutade åt honom: ‘Tig! Far ut ur honom!’ Demonen kastade omkull mannen mitt ibland dem och for ut ur honom utan att skada honom.”

  Lukas 4:33-4:35.

  Jesus själv ägnade sig alltså åt excorsism och uppmanade lärljungarna att göra detsamma.

 4. Seriöst, ska du låta bibeln besvara den här frågan? Ska vi verkligen gå in på gamla testamentet, med stening av otroende, dödande av folk som jobbar på vilodagen osv?

  Det är ingen som anklagar Palin för att hon inte följer bibeln, utan för att hon just följer de extrema delarna – som en fundamentalist. Det känns nu mer som att du motbevisar dig själv.

  — För övrigt: Varje postning nu langar mig till en sida där jag söker efter dina artiklar från 1970. Otroligt frustrerande.

 5. Saker du inte besvarat:
  – Att ondskans makter inte betyder trolldom.
  – Anledningen att Palin kritiseras är i grunden pga. hennes vän häxjagaren
  och så den senaste:
  – Står du för Gamla Testamentet?

 6. Hej

  Jag kan inte svara för Stefan, men generellt så har alltid den kristna kyrkan “stått för” GT. På så vis är en förkrossande majoritet av oss riktiga fundamentalister. Många retar sig lite i onödan över några av de saker du nämner, t.ex. exotiska matregler eller dödsstraff för märkliga företeelser. Den kristna kyrkan har en 2000-årig och konsekvent teologisk bearbetning av de här frågorna i ryggen och allt finns synnerligen tillgängligt för alla som intresserar sig och vill veta mer. I korta drag är många av GTs texter centrerade kring gudsfolket Israel, och hur det skiljs ut och får sin identitet i motsats till omgivande avgudadyrkande folk. Därtill kommer en del mer allmänmoraliska bud och budskap. Den kristna kyrkan består till största delen av hedningar (icke-judar) och kristenheten har som sagt haft en hyftsat konsekvent hållning genom 2000 år om vad i GT som bör och kan tillämpas även på hedningar. Många av dessa frågor avgjordes redan strax efter Kristi död och finns att läsa om i t.ex. apostlagärningarna och Paulus brev. Hoppas det hela klarnar en smula.

  Allt gott

 7. Så… i korthet, man måste bara följa vissa delar av GT för att man inte är jude? Det skickar ju den ur vägen. Om detta gör att NT blir en stabil bas på vilken man kan påpeka att Svenska kyrkan tror på trolldom, vetesöben. Fast än det visat sig att Jesus höll på med “excorsism”, eller exorcism, som det egentligen stavas.

 8. Eftersom jag har stavat fel på ordet exorcism erkänner jag mig totalt besegrad i den här diskussionen. Jag underkänner själv alla mina argument, och utropar Anders U till segrare! Hurra! Hurra! Hurra!

 9. Anders U, varför envisas du med att genomgående i dina kommentarer visa på din okunskap och sedan en ren ovilja att förstå eller lära dig något?

  Har du inte mött en demon en enda gång? Aldrig träffat på någon som varit besatt?

 10. Förlåt Stefan. Förlåt för att jag gav dig ytterligare en anledning att undvika att svara på sakfrågorna. Jag tog ett steg ned på 10-åringsnivå, och du tog ett steg ned på 5-åringsnivå. Ett bra sätt att gå vidare är kanske att bemöta mina argument istället?

  Och ja, Kaffepaus, det är kanske okunskap, men jag tror inte på demoner, utan psykologi. Jag tror inte på exorcism utan psykoterapi.

  Det är dock inte ovilja, då jag läser bibeln, utan övertygelse.

 11. Jag tycker citatet från litanian är ett ganska bra argument från Stefans sida. Det Palin anklagas för är faktiskt inte heller trolldom utan att hon stött (eller snarare själv stötts av) någon som velat bekämpa trolldom (genom någon form av exorcism). Och litanian talar väl just om bekämpandet av ondskans verkningar i form av trolldom och vidskepelse.
  Sedan är jag beredd att erkänna att vissa – men inte alla! – av de händelser som i NT beskriver som exorcismer är uttryck för mer ordinärt helande av Jesus. (T.ex. är det rimligt att tolka talet om andar som orsakar fallandesjuka som en dåtida beskrivning av det vi idag kallar epilepsi .) Detta kan även en som menar sig vara bibeltrogen acceptera som en texttrogen bibeltolkning.

  Ceremonial- och renhetslagarna i GT gäller inte de som tillhör Kyrkan (det nya förbundet) vilket Jesus själv bl.a. visar genom att förklara all föda för ren(=tillåten). Däremot gäller från GT givetvis tio Guds bud och de det dubbla kärleksbudet (vilket Jesus själv visar genom att hänvisa till dessa).
  Anders U:s beskrivning av GT kan tyvärr lätt tolkas antisemitiskt i stil med “den där skriften judarna håller sig med är bara vidskepelse och primitiva strafflagar”. (Men det är min tro och förhoppning att Anders U – till skillnad från moderna liberalteologer som t.ex. den kände Emanuel Linderholm – inte hyser några antisemitiska åsikter.)

 12. Eh.. nej jag är inte antisemit nej. Men det finns onekligen en del “primitiva strafflagar” i GT, något som gör att jag inte tycker den fungerar som någon måttstock för riktigt leverne. Men tack för att vi fick det utrett. Jag väntar fortfarande på att Stefan ska svara för övrigt.

 13. “Och ja, Kaffepaus, det är kanske okunskap, men jag tror inte på demoner, utan psykologi. Jag tror inte på exorcism utan psykoterapi.”

  Anders U,
  Jag förstår om man kanske har svårt att släppa tanken på ”demoner” som små röda troll med svans och horn i pannan som sticker folk med eldgafflar för att plåga dem. Inget fel i det, det är troligen en ganska bra visualisering av vad en ”demon” är. Du säger att du tror på psykologin men inte exorcism. För mig låter detta dels som en skillnad i ordval, dels en viss skillnad i metodval, inte i sak. Det är inte svårt att se att om Gud finns så är det alltid med hjälp av Guds kraft som allt sker och vi åstadkommer något överhuvudtaget. Sen kan vi kalla det ”exorcism” eller ”psykologi”.

 14. Njae du, det är en ganska kraftig gräns mellan exorcism och psykologi.

  Exorcism görs, åtminstone i konventionell mening, med böner och ritualer. Psykologi bedrivs med samtal, att hitta grunden till psykologiska problem och försöka bearbeta dem.

  Skillnaden mellan demoner och psykiska problem är också tydlig. Ponera tex. att en pojke blivit introvert. Är det demoner som är problemet så kommer ju exorcism få demonerna att lämna kroppen, och pojken blir frisk igen. Den psykologiska approachen vore istället att undersöka pojkens bakgrund, efter tex. övergrepp eller misshandel. Att försöka driva ur demoner ur en redan misshandlad pojke vore i ett sånt fall mycket problematiskt.

 15. Svar till Anders:

  GT-frågan har inte med saken att göra. Om jag står eller inte står för innehållet gör vare sig till eller från, eftersom ämnet för mitt inlägg (som kan läsas högst upp) handlar om Sarah Palin och inte mig.

  Moseböckernas lagar om stening m.m. har inte heller mycket med demontudrivningar att göra så även där finns det inte mycket att säga än så.

  Nu tycker jag att den här diskussionen är så lång den kan bli utan att förlora det lilla av allmänt läsvärde som finns kvar. Den som vill fortsätta testosteronkampen ombeds att till en annan blogg, förslagvis: http://www.skick.se.

Kommentarer är stängda.