Här började den amerikanska finanskrisen

Är det för mycket eller för lite kapitalism som orsakat finanskrisen i USA? Girigheten vet som vanligt inga gränser så det är lätt att tro att allt som har hänt skulle vara kapitalismens sanna natur. Ryktet om USA som den nyliberala girighetens förlovade land är dock som vanligt överdrivet.

Det tog inte lång tid för mig att hitta fram till finanskrisens startpunkt, bankerna Fannie Mae och Freddie Mac. Bankerna är de två största på bolånemarknaden, och togs över helt och hållet av amerikanska staten i början av september i år för att undvika konkurs.

Vad som inte berättats i svensk media är dock att dessa två banker är vad man med ett svenskt ord skulle kunna kalla “allmännyttiga företag”, dock med den väsentliga skillnaden att de var privata och vinstdrivande. De var så kallade Government Sponsored Enterprises, företag med en egen lagstiftning som tillkommit för att främja ett gott ändamål, i det här fallet att förse bolånemarknaden med billiga lån till låntagare med låg kreditvärdighet.

Allt gjordes i ett gott syfte. Målet var att ge personer med mycket låga inkomster chansen att låna pengar och köpa sig ett eget hem. Fannie Mae och Freddie Mac lånade inte ut pengar själva utan ställde upp med återförsäkring för de banker som lånade ut pengar till kunder med låg kreditvärdighet.

Staten hjälpte till med avregleringar och att implicit garantera Fannie Maes och Freddie Macs garantivärdighet. Bankerna öste därför på med ännu fler “dåliga lån” eftersom Fannie och Freddie lovade att återförsäkra allt på finansmarknaderna i stora världen (Wall Street).

Historien om Fannie och Freddie är visserligen bara en del av det elände som nu utspelar sig. Det finns många bidragande orsaker. Det är dessutom inte bara dessa banker som spekulerat i återförsäkringar av dåliga lån. Men det säger ändå något väsentligt om hur staten är som kapitalist. Genom att stödja Fannie och Freddie har man uppmuntrat banker att lura på fattiga människor lån med ockerräntor.

Ett mycket läsvärt dokument om Government Sponsored Enterprises hittar man här. Det är utgivet av Congressional Research Service, amerikanska kongressens utredningstjänst, ungefär som svenska riksdagens utredningstjänst (fast lite bättre). Mycket pålitligt. Jag har själv använt mig av CRS i forskningssammanhang.

__________________________________
Läs även andra bloggares åsikter om , , , . Pingat på intressant.se.

Dela med andra:

4 reaktioner till “Här började den amerikanska finanskrisen”

 1. Egentligen borde jag raderat hela den här kommentaren eftersom det var ett spamförsök. Postar man samma innehåll på mer än ett ställe är det spam. Men eftersom länken går till något så ovanligt som en förintelseförnekare tyckte jag att åtminstone adressen kunde få vara kvar. Den är en obehaglig men nödvändig påminnelse om att antisemitismen fortfarande lever.

  Som kontrast till detta försök att sprida antisemitism genom min hemsida vill jag istället med värme och glädje hälsa det judiska folket ett Gott Nytt År! Det är min innerliga önskan att vi kristna en gång för alla har grävt ned allt vårt hat mot ert folk. Låt oss få ytterligare ett år tillsammans i endräkt!

  /Stefan

 2. Krisen började ju inte med Mae och Mac. Den började ju för länge sedan. Från 1980 till 2008 så har den nominella BNP-tillväxten halkat efter finanskapitalet från ungefärlig jämvikt till 350%. Det finns alltså ett enormt överskott av fiktivt kapital i omlopp och krisen är ett sätt för kapitalismen att lösa det här problemet och återställa jämvikten.

 3. “Men eftersom länken går till något så ovanligt som en förintelseförnekare tyckte jag att åtminstone adressen kunde få vara kvar. Den är en obehaglig men nödvändig påminnelse om att antisemitismen fortfarande lever.”

  Det var en obehaglig överraskning att se att du missförstått Hiroshimatelegrafens budskap.
  Ingen förnekar en förintelse. Krig är mord, och mord är mord, och tydligen oundvikligt.
  Det enda vi “förnekar” är agendan. Och det bör den som läser förstå, om man källkritiserar.
  Miljoner människor mördas med rituella motiv. Det skedde då, och det sker idag.

  Istället för att anklaga ansvarig, sprid värme. Och det lyckas du bra med ser jag.

  /Hiroshimatelegrafen

 4. 30 september 2008 publicerades följande text på Hiroshimatelgrafen:

  Förintelsen är en bluff. Och du har blivit lurad.
  Jag förnekar inte att det handlade om grova folkmord här nu.
  Jag tror helt enkelt INTE på att en förintelse ägde rum. Dom ville förslava, men INTE mörda arbetskraften.
  Nazisternas mål var inte att arkebusera miljoner judar och handikappade för att dom föds in i fel religion eller sexualitet. När tredje riket “besegrats” av den sovjetiska styrkan överdrev dom siffran för antalet mördade judar. Den riktiga siffran låg på 4 miljoner. Stalin la till 2 miljoner för att få mer människor på sin sida. Än idag lär vi oss att 6 miljoner judar “gasades ihjäl”.

  Jag anklagar alltså med rätta Hiroshimatelegrafen för att vara en förintelseförnekare.

  /Stefan

Kommentarer är stängda.