Nu blir det lättare att byta husläkare i Uppsala län

Idag fick jag ett reklamblad från den lokala vårdcentralen. Jag tror det är första gången någonsin som landstingets läkare hör av sig och berättar att de finns. Vad har hänt?

Jo, sedan 2006 styr de borgerliga partierna i landstinget här i Uppsala län (där jag har nöjet att få vara med på en blygsam post som ersättare i landstingsfullmäktige). Vårdcentralerna har länge varit ett sorgebarn. När vi nu fick väljarnas förtroende drog vi igång ett ambitiöst renoveringsprojekt.

Här det viktigaste åtgärderna till dags dato:

1. Vårdcentralerna tar idag emot samtal under hela arbetsdagen istället för bara under vissa begränsade telefontider.

2. Ökade öppettider för vårdcentralerna, minst 8–17, mån–fre. Tidigare hade vårdcentralerna lunchstängt. Några vårdcentraler hade dessutom stängt en halv dag i veckan.

3. Hemläkarjouren har fått ett utökat uppdrag och man kan nu ringa dit själv och boka hembesök. Hemläkarjouren gör akuta hembesök till främst barnfamiljer.

4. Nytt listningssystem till vårdcentraler och husläkare. Det nya listningssystemet gör att alla patienter får möjlighet att byta
vårdcentral eller husläkare. Ingen patient blir tvångslistad. Därmed får också privata husläkare arbeta på samma villkor som landstingets egna vårdcentraler.

5. Vi har infört gratis influensavaccin för pensionärer och andra riskgrupper. Administreras av primärvården.

6. Tre vårdcentraler har upphandlats, i Enköping, Sävja och Liljeforstorg i Uppsala.

7. Uppsala Närakut har etablerats. Närakuten har öppet 7–23 alla dagar i veckan och tar emot drop in-besök.

Allt står inte still i landstinget som ni ser. Men mer kan naturligtvis göras. Hör jättegärna av er med synpunkter: stefan.olsson@moderat.se.

____________________________
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , . Pingat på intressant.se.

Dela med andra:

En kommentar till “Nu blir det lättare att byta husläkare i Uppsala län”

  1. I min hemkommun togs vårdcentralen över av personalen. Vilken förändring. Tid inom 20 minuter! Jour kvällar. Och tar även mot besökande gäster från andra kommuner vilka förut hänvisades till akutens köer. (moderatstyrda).

Kommentarer är stängda.