Foxtrot heteronormativt men inte diskriminerande

En dansskola nekade en kvinna att delta i undervisningen eftersom hon ville dansa som man, dvs. föra. Jämo har granskat ärendet, men tycker inte att kvinnan blivit könsdiskriminerad.

Det tycker inte jag heller. Tvärtom är det ganska korkat att anmäla sig till en kurs i foxtrot i en dansskola där man vill att kvinnor och män ska dansa parvis, dvs. på det sätt som foxtrot brukar dansas, och be om att få dansa som en man.

Att detta påstås vara diskriminering förvånar dock inte eftersom det finns människor som tror att allt som handlar om könsroller eller heteronormativitet per definition måste vara förtryckande. Den här dansskolan vill uppenbarligen lära ut foxtrot på traditionellt vis, och följer således traditionella könsroller. Alltså måste det vara fel, tänker de.

Men så vitt jag vet är inte rätten att få dansa foxtrot på sitt eget vis på kommersiella danskurser en grundläggande mänsklig rättighet. Jag är inte säker på att jag tycker att det ska vara det heller. Däremot tycker jag att fria näringsidkare ska få ge vilka danskurser de vill. Om de då vill utforma sin kurs på klassiskt heteronormativt sätt måste de rimligen också få göra det. Vi lever i ett fritt land!

Om nu någon ändå tycker att det är diskriminerande så kan jag upplysa om att det finns queerdans, dvs. pardans där man själv får bestämma om man vill dansa herre eller dam. Friheten att dansa som man vill finns alltså redan. Det är att tvinga på alla andra dansskolor i landet obligatorisk queerdans som vore det förtryckande.

___________________________
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , . Pingat på intressant.se.

Dela med andra:

9 reaktioner till “Foxtrot heteronormativt men inte diskriminerande”

 1. HERREGUD SVENSKAR ! ! !

  Vilka problem ni har! om en person skulle anmäla en dans för att mannen ska före så skulle folk polisen skratta åt det och tidningarna skulle skriva in det som dagens roliga historia. Svenssons: SLUTA HATA KÖNSROLLERNA – BÖRJA ÄLSKA LiVET! :)

 2. Stefan: “det finns människor som tror att allt som handlar om könsroller eller heteronormativitet per definition måste vara förtryckande.”

  Visst finns det överdrifter – men dem som har levt ett liv där dom avviker från normen, och därför har upplevt hån, hot eller till och med våld kanske har en anledning till att vara lite extra känsliga i dessa frågor, eller?

  Latinamerikan – jo, vi vet att olika samhällen har olika normer, det är ingen nyhet, att andra har olika åsikter chockerar oss inte.

  >”SLUTA HATA KÖNSROLLERNA – BÖRJA ÄLSKA LiVET!”

  En verklig non-sequitör. Varför likställer du att ha samma syn som dig själv på könsroller med att älska livet?

 3. Tack Stefan för dina kloka åsikter. Som kvinna blir jag rätt så trött på dessa rabiatfeminister..
  Själv skulle jag inte bli glad om jag anmälde mig till en traditionell danskurs och tvingades att dansa tryckare med en lebbe. Varför skulle jag inte ha en valfrihet ifrågan?
  Den som vill dansa med representanter av samma kön har ju redan sina speciella dansställen och -skolor. Konstigt att deras inriktning borde styra även oss andra.
  Jag har jätte svårt för folk som förespråkar frihet – på bekostnad av andras..
  Jag anser inte heller att damen i fråga är “känslig” som någon kommenterade här ovan. Utan tvärtom. Hon VILLE ju inte ta hänsyn till andra kurskamrater genom att t.ex. ta med sig en likasinnad danspartner. Nej, istället skulle hon TVINGA andra att dansa med henne..
  På restauranger träffar man ibland likasinnade män, som inte vill acceptera kvinnors nej.. de blir utslängda. Helt i enlighet med min uppfattning om fritt val..

 4. Tack för fint inlägg! Så jobbigt det måste vara att hela tiden försöka vara jämställd och odiskriminerande hela tiden. Själv undrar jag varför kvinnan ville dansa som man, jag menar hon var väl kvinna. Det måste väl vara hetronormativt om något, alltså att definiera mäns och kvinnors roll i pardans som olika. Jag tycker nog att det var kvinnan själv som började diskriminerandet. Varför gick hon överhuvudtaget gå dit?
  Är så trött på alla dessa kvinnor som tror att de blir jämställda om de gör som män gör. Har länge undrat i fall det är det e man cipation betyder?

 5. Lars, jovisst kan man förstå att de som under lång tid varit diskriminerande tar i för mycket ibland när de vill kräva sin rätt. Men att jag har förståelse för det betyder inte att jag tycker att det är rätt. Det är därför jag skriver såna här inlägg. Ett försök att skapa balans i debatten. Visst borde vi kunna få ett samhälle där vare sig kvinnor eller homosexuella är diskriminerande, men ändå låta folk dansa foxtrot på gammalt vis?

 6. Det stora problemet är att dans idag inte är heteronormativ på någon dansbana, utan total anarki där båda för. Iallafall enligt de karlar jag pratat med.

  Man kan ju se det som att det är kvinnan som spexar och briljerar i dansen, även om hon är förd? Girl power!

 7. Jag håller helt med om att man nog får finna sig i systemet på dansskolor som vill vara traditionella. Sen vill jag bara säga att javisst kan man se kvinnans dansroll som vacker, uttrycksfull och en aktiv handling i sig självt, inte bara att “bli förd”. Själv vet jag nästan inget snyggare än en karl som följer bra.

 8. Visst är det idag normalt att kvinnor är de som följer i dans. Men Tango t.ex. utövades av män som tränade ihop för att bli så bra som möjligt för att sedan kunna imponera på tjejerna.
  Så varför skulle inte en tjej kunna föra i foxtrot…

  Hon har blivit nekad att gå kursen på grund av sitt kön, solklar diskriminering.

 9. Det finns queerdans för den som vill ha det. Diskriminerande blir det om alla dansskolor ska tvingas ha queerdans. Snacka om att införa ett förtryckarsamhälle när man inte får dansa som man vill.

Kommentarer är stängda.