Sverige fanns före Volvo och kommer att finnas kvar efter Volvo

PANIK! Socialdemokraternas nya taktik verkar vara att skrika PANIK! så fort något händer i ekonomin. Visst har det hänt mycket de senaste veckorna, men är landet verkligen i kris? Dessutom undrar jag varför socialdemokraterna vill ge Ford och General Motors 500 miljoner kr i bidrag.

Volvos varsel om uppsägningar är tråkigt, visst är det så. Men någon kris för Sverige är inte det. Det skreks ut att det var panik när varvsindustrin och textilindustrin försvann från Sverige på 70-talet. Även då var Västsverige hårt utsatt. Men det tog inte mer än något decennium för att ingen ens ska komma ihåg att vårt land varit stort inom dessa områden. Västsverige har också under lång tid varit ett av Sveriges välmående områden.

Följaktligen tycker jag att socialdemokraternas förslag att satsa 500 miljoner på forskning och utveckling i personbilsindustrin är idiotiskt. I praktiken blir detta ett kontantbidrag till de stora biltillverkarna Ford och General Motors, som ju äger Volvo respektive SAAB. Några andra biltillverkare har vi inte.

Det är inte säkert att bilindustrin kommer att överleva i Sverige alls. Branschen har haft lönsamhetsproblem under flera år. Att ge utkonkurrerade industrier bidrag för att hålla verksamheten ingång känns väldigt 70-tal. Vi kan använda pengarna bättre.

__________________________
Läs även andra bloggares åsikter om , , , . Pingat på intressant.se.

Dela med andra: