Intern maktstrid förklara Sahlins tabbe

Just nu är det många som undrar vad som hände med Mona Sahlin förra veckan. En dagen slår man igen dörren i ansiktet på vänstern, för att sedan direkt backa. Hur smart var det?

Det gick totalt snett, men det hade kunnat lyckas om hon hade haft partiet med sig. Hennes fel låg i att hon inte kollat upp ordentligt vilket stöd hon hade.

Det pågår alltid maktkamper inom partier som vi inte kan se utåt annat än ibland. Sahlin har redan en gång fått uppleva ett hugg i ryggen av sina egna när hon kandiderade till partiledarposten 1996, så det är lite förvånande att hon inte var bättre förberedd.

Att det skulle vara något annat än den interna maktkampen är dock inte troligt. Vänsterpartiet är nu precis som alltid annars i en strategiskt hopplös situation. Eftersom det inte kan göra upp med de borgerliga i någon fråga har de aldrig någon möjlighet att sätta sig emot socialdemokraterna. Göran Persson körde därför helt enkelt bara över vänstepartiet. Sahlin hade kunnat göra detsamma.

En alternativ förklaring skulle vara att socialdemokraterna ute i landet gillar vänsterpartiet som de ser som sin naturliga samarbetspartner, eller att många sossar ogillar att miljöpartiet gjort upp med de borgerliga förut. Så skulle det kunna vara, men det har aldrig hindrat partiledningen för sossarna att köra över vänsterpartiet i riksdagen ändå.

Vänsterpartiet är ett parlamentariskt mycket svagt parti. Sahlins perssontaktik hade därför kunnat bli succé. Svårt att vara partiledare när ens partivänner försöker dra undan mattan för en.

_________________________
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , . Pingat på intressant.se.

Dela med andra: