Tack, Reinfeldt, för att du talar om rättvisa

Jag tjatar ständigt på mina partikamrater om att vi måste använda ordet rättvisa i vår retorik. Vi skulle inte stå för vår politik om vi inte tyckte att den var rättvis. Därför måste vi vara tydliga med att säga det. Annars lämnar vi fältet helt fritt för vänsterns version av vad de påstår är rättvisa.

Jag vill därför ge ordentligt med beröm till statsmininstern, men även vice statsmininstern, för att de idag i partiledardebatten försvarat regeringens politik med att den är rättvis: “Det är också vi som har politiken för rättvisa. Det har man om man har politiken för jobben. Det är jobben som är grunden för att rättvisan ökar”, sa Reinfeldt i debatten (SR Ekot).

Skälet till att det är viktig för oss moderater, men även alla andra inom alliansen, att tala mycket om rättvisefrågor är att begreppet under lång tid monpoliserats av socialdemokrater och vänsterpartister. Det är knappt ens så att miljöpartiet kunnat tala om rättvisa. Samtidigt är rättvisefrågor viktiga för svenska väljare.

Att därför inte kunna utmana socialdemokraterna på debatt om vad som menas med rättvisa har varit en allvarlig svaghet. Man kan inte ducka i rättvisedebatter genom att tala om ekonomisk effektivitet eller att säga att rättvisa är ett “subjektivt” och därför omöjligt begrepp att använda. Det går inte. Man måste ta debatten, och så svårt är det faktiskt inte.

_________________________
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , . Pingat på intressant.se.

Dela med andra:

En kommentar till “Tack, Reinfeldt, för att du talar om rättvisa”

  1. Även om detta var ett positivt trendbrott, tror jag att du skall fortsätta din kampanj. Ju fler gånger de borgerliga ledarna pratar om rättvisa desto bättre och ju troligare valvinst 2010.
    Vi som levt i enpartistaten sedan barnsben är ju mer eller mindre hjärntvättade att tro, tycka och tänka som (s). Mångfald är bra även på detta område.
    Reinfeldt har stora möjligheter att för alltid balansera upp tidigare generationerns misstag. Hoppas att han tar den chansen!

Kommentarer är stängda.