Nu tror även jag att det nog är kört för McCain

Jag har hittills inte velat räkna ut John McCain som segrare i amerikanska presidentvalet. Skälet härtill har varit att han ligger väldigt nära genomsnittsamerikanen i sina värderingar. För svenskt vidkommande alltför mycket höger, men helt lagom i USA. När jag nu kollat opinionssiffror och tagit del av några kommentarer är jag inte längre säker på att han tar hem spelet.

Det hände något i och med finanskrisen. Före krisen låg kandidaterna jämsides, men nu är Barack Obama nästan tio procentenheter före i varje mätning. Jag har också varit inne på den mycket informativa sidan http://www.electoral-vote.com som följer alla opinionsmätningar och desutom räknar om dem till elektorsröster. Just nu leder Obama med 352 elektorsröster mot 171 för McCain (15 oavgjorda). Det är en betydligt större ledning än vad George Bush hade över John Kerry vid samma tidpunkt i förra valet.

Det är svårt att säga varför och på vilket sätt finanskrisen gynnat Obama, eftersom ingen av kandidaterna kan sägas vara ansvariga för eländet. Det var dessutom demokraterna som en gång skapade politiken som ledde fram till den bolånekris som senare blev världsomspännande finanskris.

Däremot tror jag att Sarah Palin funkar precis som det var tänkt och har drar röster till McCain. Eftersom hon är pro-life (mot aborter) drar hon på sig en skur av kritik från vänster, men det passar hennes väljare perfekt. De älskar att få liberala Hollywood kändisar mot sig.

Slutligen, Ladbrokes tror inte heller McCain. Nu får man 6,50 gånger pengarna om man satsar på att McCain vinner valet. Obama ger bara 1,10 gånger pengarna.

____________________________
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , . Pingat på intressant.se.

Dela med andra: