SvD-recensent liknar regeringen vid nazister

Att DN Kultur fungerar som DN:s andra ledarsida med socialistiska skribenter är bekant. Att SvD:s kultursida skulle göra samma sak är dock förvånande. Men idag skriver SvD-medarbetaren Magnus Eriksson apropå en ny roman av Björn Ranelid:

När vi dessutom, mig veterligen för första gången, har en regering som öppet visar förakt för svaghet är det tid att sjunga för de dömda.

Handlar Ranelids bok om regeringen? Nej, inte alls. Varför påstås det då att regeringen känner förakt för svaghet? Jo, därför att det finns en person i Ranelids bok som är nazist, eller i alla fall nazistsympatisör, enligt Eriksson. Så jag antar att det är det han vill ha sagt, ministären Reinfeldt är nazister.

Jag rekommenderar verkligen läsning av recensionen, ett svårslaget rekord i tönterier. Om jag skulle skriva en parodi på en litteraturrecension skulle jag skriva just så. Själva höjdpunkten kommer när han berömmer Ranelid för att ha stavat fel och inte kollat faktauppgifter:

Likt en skicklig improvisatör vårdar sig Ranelid också om dissonanserna. När han sätter in ett bindestreck i Per Albin Hanssons namn eller när han skriver att Greta Ankers make ogillade att Eichmann och Heydrich ställdes inför rätta i Nürnberg, markerar de skenbara misstagen just en dissonans, en påminnelse om det mänskliga sammanhang där inget slutligen kan vara ofelbart. ­Eller har han slarvat?

Om två teorier konkurrerar med varandra, är den enklaste oftast också den korrekta. (Heydrich dog 1942.)

_____________________________
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , . Pingat på intressant.se.

Dela med andra: