Förbud mot älgjakt på dagis – löjligare kan det inte bli

Hur kan föreningen Djurens rätt tro att den gör en god insats för djurskyddet när man vill förbjuda dagisbarn att leka älgjakt? Det blir så oerhört löjligt.

Idag på morgonen lyssnade jag på P1 Morgon. Jag har nog aldrig skrattat så mycket åt en debatt i radio. Alexandra Leijonhufvud från Djurens rätt kritiserade ett dagis i Västerbotten för att de skapat en lek på temat älgjakt. Barnen får “jaga”, dvs. leta efter en tygälg i skogen som har kanelbullar i magen. Anledningen till att man leker denna lek är att det här är i älgjägarland. Alla vuxna är på ett eller annat sätt involverade i älgjakten. På dagis får då barnen sin egen älgjakt.

Men Leijonhufvud tycker det är fel. Antingen ska det inte vara någon lek alls eller så ska den vara realistisk. Det ska komma blod och tarmar ur älgen, inte kanelbullar. Det är så dråpligt att man måste lyssna själv. Här är länken:

http://www.sr.se/webbradio/?type=db&Id=1409051&BroadcastDate=&IsBlock=0

Lyssna, men kom ihåg att det är på riktigt. Hon skojar inte. Det är inget humorprogram.

Jag uppskattar verkligen att det finns människor som engagerar sig för djurens bästa. Men jag kan inte ta såna här människor på allvar. Och jag vet inte heller hur jag ska beskriva dem på annat sätt än att det är löjliga. Det är inte min mening att såra någon, men jag blir full i skratt.

________________________________
Läs även andra bloggares åsikter om , , , . Pingat på intressant.se.

Dela med andra:

5 reaktioner till “Förbud mot älgjakt på dagis – löjligare kan det inte bli”

 1. Jaha ja. Det är alltså rimligt att ge gevär till förskolebarn, hetsa dem mot en tygälg och sen ge dem belöning i form av bullar när älgen är “pangad”. Jag anser att det här är helt barockt. Det är väl ändå bättre att försöka förmedla empati och respekt för andra (människor och djur), än att introducera jakt. Det är ju ändå 5 till 6-åringar vi pratar om!

 2. älgleken måste vara jättekul för barnen. de har nästan alla en relation till älgjakt redan och det här blir en kul utflykt
  Djuren rätt fattar inget i sammanhanget, om livet på landet, var maten kommer i från

  – den urbana människan saknar kontakt med det som gör att vi kan uppfylla våra basala behov som att äta, jakten var och är en av människans näringsfång, börjar vi betrakta jakten som oetiskt tappar vi kontakten med oss själva och var vi kommer ifrån – och vad blir vi då???

 3. Jag hörde också radioprogrammet och undrade också om det var på riktigt. Det verkar vara ett bra dagis med sund personal. Det är inte klokt att galningar som Djurens rätt får prata i radio. Enligt deras logik skulle ju inte barnen få ha leksaksbilar om det inte fanns en dieselmotor under huven.

 4. Jag varken äter eller skjuter älg, men jag kan ändå inte låta bli att skratta.

 5. Det blir nog mera kanelbullar som ryms i Älgens mage då Stoorn står färdigbyggd.
  Den ska nämligen byggas på gränsen mellan Västerbottens landskap och Lappland
  Att få besöka den för dagisbarn blir nog nåt alldeles extra.
  http://www.stoorn.se/

  Hoppas det blir av. Världens största älg.

Kommentarer är stängda.