Landstinget bör överklaga dom om diskriminering

Igår kom nyheten att Landstinget i Uppsala län fällts för diskriminering i Uppsala tingsrätt. Målet gäller ett lesbiskt par som inte fått fullfölja en serie inseminationsbehandlingar på grund av att den tilltänkta mamman blivit för gammal. Paret menar dock att de blivit diskriminerade på grund av deras sexuella läggning.

Jag kan inte mer om målet än vad som rapporterats i tidningen, och därför måste jag som förtroendevald med ansvar för diskrimineringsfrågor vara försiktig. Jag skulle dock gärna se att målet blev överklagat till hovrätten. Fallet är nämligen inte så enkelt.

Det rör sig om ett lesbiskt par som genomfört tre av sex inseminationsbehandlingar. Sex försök är vad barnlösa par har rätt till oavsett om de är hetero eller homo. En förutsättning är dock att den tilltänkta mamman är under 40 år. I det här fallet passerade den tilltänkta mamman 40-års strecket efter de tre första försöken. Paret ville då att de tre återstående försöken skulle göras på partnern som var yngre. Landstinget sa nej med motiveringen att paret fått samma behandling som ett heterosexuellt par hade fått. Om en kvinna i ett heterosexuellt par fyller 40 år får inte hon heller fortsätta behandlingen.

Tingsrätten har nu ansett att paret har blivit diskriminerat. Jag känner mig inte helt övertygad. Jag har i och för sig inget emot att partnern skulle fått ta över de tre sista behandlingarna, eftersom det är vad de skulle ha fått från början. Men är det verkligen diskriminering på grund av sexuell läggning det är fråga om? Lesbiska par har ju en fördel gentemot heterosexuella i det att man kan utföra insemination på båda partnerna. Jag tycker därför att det snarare låter som att det är heterosexuella par som blir diskriminerade i dessa fall.

Jag skulle därför gärna se ett överklagande bara för att reda ut vad som ska räknas som diskriminering i det här fallet.

____________________________
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , . Pingat på intressant.se.

Dela med andra:

En kommentar till “Landstinget bör överklaga dom om diskriminering”

  1. Du gör som vanligt en korrekt analys. All heder åt dig. Men jag är mycket tveksam till att en sådan rättsprocess som du efterfrågar verkligen kommer till stånd, och fullföljs åp ett hederligt sätt. För detta måste man ju leva i en rättsstat – och det vet vi ju båda två att Sverige inte är längre. Den dagsaktuella politiken och trendkänsligheten har ju för länge sedan nått våra domstolar och andra rättsinstanser. Tyvärr.

Kommentarer är stängda.