Amatöropera i världsklass

Amatöropera är egentligen en omöjlighet. Opera är för stort och svårt. Därför vill jag ösa beröm över Operafabrikens uppsättning av Trollflöjten som spelats här i Uppsala. Det är min gamla körkompis Fredrik Ell som står bakom, regi, produktion, kostymering och barnslig entusiasm.

Uppsalas musikaliska styrka ligger onekligen i sången. Att en sån här sak alls går att göra beror på att det finns många duktiga körsångare i staden. Det går att hitta riktigt bra amatörsolister.

Jag har nu varit och sett näst sista föreställningen och jag är verkligen imponerad. Även orkestern lät riktigt bra, med undantag för förstaviolinisterna som inte höll måttet. Men sånt får man räkna med när det är en amatöruppsättning. När hela ensemblen brakade loss lät det inte sämre än på kungliga operan. Vissa delar var så bra att de faktiskt också skulle platsa där, exempelvis sista duetten mellan Papageno och Papagena.

Bravo!

______________________________
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , . Pingat på intressant.se.

____________________________________

Dela med andra: