Med pengar och media tar Obama hem segern

Tillbaks från semestern gör jag en snabbkoll på opinionsläget inför amerikanska presidentvalet på den utmärkta sidan www.electroral-vote.com. Ska John McCain ta hem det här krävs det ett mindre mirakel.

Barack Obama håller ställningarna i alla stater som John Kerry vann förra gången, därtill har han under hela kampanjen hållit Iowa och New Mexico. Detta ger honom 264 säkra elektorsröster. För seger krävs 270. McCain kan i dagsläget skrapa ihop 171. Han måste i praktiken vinna alla osäkra delstater. Tilläggas kan också att Obama leder i samtliga nationella opinionsmätningar.

Redan nu måste man därför gratulera Obama till en lyckad kampanj. Genidraget ligger som bekant i att han inte tagit emot federalt partistöd och därför inte behövt följa reglerna om en begränsad kampanjbudget. Sålunda kunde han köpa en halvtimmes TV-tid i sju olika kanaler samtidigt.

Filmen är värd att se
oavsett om man hejar på Obama eller McCain. Det finns mycket att lära i kampanjväg av amerikanerna, och jag hoppas att mitt partis kampanjmakare redan är igång och funderar på hur filmmediet ska utnyttjas 2010.

Obamas framgång måste också ses i ljuset av det enorma stöd han har av amerikansk media. Den är precis som i Sverige vänstervriden. Det enda nyhetsbolaget som driver en egen linje är Fox News. Bill O’Reilly, känd som tempramentsfull TV-kommentator, har i ett sevärt inslag sammanfattat mediasituaionen. Länk till: Fox News O’Reilly Factor.

Allt talar alltså för Obama. Ingen katastrof, enligt min mening, men lite tråkigt eftersom han så uppenbart tänker föra en protektionistisk politik, vilket kommer att gå ut över länder som Sverige som lever av handel. Inte minst drabbar det också länder med växande tillverkningsindustri som Indien eller Mexico. Frihandelns vänner finns inom republikanska partiet, men det kanske behövs ett par år i opposition för ett parti som inte till fullo har haft koll på vare sig ekonomi eller utrikespolitik.

___________________________
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , . Pingat på intressant.se.

Dela med andra:

2 reaktioner till “Med pengar och media tar Obama hem segern”

  1. Bill O’Reilly och Fox News neutrala? Kolla igen, jag tycker allt att det är du som verkar ha en ganska vriden världsbild. O’Reilly använder äcklig retorik för att manipulera tittaren. Man mår ju illa då man ser på det…

  2. Vad är det du vill att jag ska kolla på? Att du tycker amerikansk media är äcklig kan jag tyvärr inte göra mycket åt.

Kommentarer är stängda.