Drottningen har rätt att säga vad hon vill

Imorse lyssnade jag på en debatt i P1 Morgon om drottningens rätt att uttala sin åsikt i politiska frågor. Som bekant har hon sagt att hon vill ha hårdare lagstiftning mot spridningen av barnpornografi på Internet. I debatten påstods att drottningen enligt grundlagen är förbjuden att yttra sig i politiska frågor. Det stämmer inte. Hon har samma yttrandefrihet som alla andra.

Det var Ursula Berge från akademikerförbundet SSR som kom med detta påstående. (Vad en fackförening som SSR med denna fråga att göra?) Påståendet kom aldrig att ifrågasättas av programledaren Camilla Kvartoft, eller av motdebattören, Per-Robin Gustafsson, bloggare på Kanal 5.

Det är en missuppfattning att kungahusets medlemmar inte skulle ha rätt att yttra sig i politiska frågor. Det står inte ett ord om detta i någon av grundlagarna. Det finns inget sådant förbud.

Tvärtom är det så att alla rättigheter som gäller för vanliga medborgare också gäller för kungahusets medlemmar. En annan missuppfattning brukar vara att kungafamiljen saknar rösträtt. Inte heller det är sant.

Däremot är det sedan 1917 sed i vårt land att kungen, eller någon annan i kungahuset, är återhållsam med politiska yttranden. 1917 etablerades parlamentarismen som princip, trots att författningens skrivna ord inte ändrades. Först 1971 kom parlamentarismen att stadsfästas också på pappret.

Parlamentarismen reglerar dock bara vem som ska utse statsminister, kungen eller riksdagen. Före 1917 kunde kungen själv bestämma vem som skulle vara statsminister. Den reglerar inte kungens yttrandefrihet.

Påståendet att det skulle ingåtts en “historisk kompromiss” 1971, då nya författningen utarbetades, som sätter munkavle på kungahuset är således också det helt fel.

Nu ska jag mejla redaktionen på P1 Morgon och upplysa dem om sakernas rätta tillstånd.

___________________________
Läs även andra bloggares åsikter om , , , . Pingat på intressant.se.

Dela med andra:

3 reaktioner till “Drottningen har rätt att säga vad hon vill”

  1. Hmmm, ska man vara noggrann så har det smugit sig in ett fel även i din redogörelse. Det är inte så att ALLA rättigheter som gäller för vanliga medborgare också gäller för kungahusets medlemmar.

    Då kungen enligt successionsordningen (§4) måste vara av “den rena evangeliska läran, sådan som den, uti den oförändrade Augsburgiska bekännelsen, samt Uppsala mötes beslut av år 1593, antagen och förklarad är, sålunda skola ock prinsar och prinsessor av det kungl. huset uppfödas i samma lära och inom riket. Den av kungl. huset som ej sig till samma lära bekänner, vare från all successionsrätt utesluten.”

    Religionsfriheten gäller således inte kungen eller andra medlemmar av kungahuset med mindre än att de abdikerar eller avstår alla möjligheter att tillträda tronen. Rätt skall vara rätt.

  2. Det är sant att det finns krav på religionstillhörighet för innehav av ämbetet statschef. Drottningen är dock inte statschef.

    För övrigt gäller verkligen att kungahuset har samma rättigheter som alla andra. Eftersom de ju som du säger inte är tvungna att uppbära sina ämbeten om de inte vill.

Kommentarer är stängda.