Halal-TV detsamma som sosse-TV

Ikväll sändes första programmet med Halal-TV. Diskussionerna inför programmet har handlat om hur man kan låta tre djupt troende muslimer göra TV-program med sig själva som utgångspunkt. “Halal”, förklarar programledarna, betyder “rätt”. Tydligen är “rätt” att tänka socialdemokratiskt.

Att programmet skulle bli en enda lång fredagsbön, såsom vissa debattörer tycks ha fruktat, blev det inte. Istället blev det en halvtimmes lång utläggning om hur fel det är att de fattiga i Sverige blivit fattigare samtidigt som de rikare blivit rikare. Alla tre programledare menade att det är så det ser ut i vårt land. Och för att bekräfta detta intervjuade man Carl Hamilton, Mona Sahlin samt några som bor i förorten Alby.

Man intervjuade också en man ifrån förorten Djursholm, som dock inte fick svara på frågan om han tyckte att fattigdomen i Sverige ökat eller inte. Inte en enda gång ifrågasattes detta påstående.

Sanningen om inkomstskillnaderna i Sverige är att alla fått det bättre även om inkomstskillnaderna har ökat under de senaste decennierna. Kolla själva SCB:s siffror.

En intressant sak förmedlades i alla fall i programmet. Carl Hamilton tappade humöret när programledarna vägrade skaka hand med honom inför intervjun. De ville på muslimskt vis inte skaka hand med en främmande man. Hamilton uppfattade det som oförskämt.

Jag håller med. Jag ser det inte som ett problem att de tre tjejerna vill hålla på sina muslimska seder, men jag tvivlar på att det är muslimsk sed att förolämpa folk från andra religioner genom att inte vilja hälsa på dem ordentligt i deras egna hem. Pinsamt nog verkar de tre programledarna vara stolta över sitt beteende.

Det som kunde ha blivit ett intressant program om islam, blev alltså ett ganska dåligt reportage om klasskillnader, utifrån oriktiga påståenden om att vi skulle ha en växande fattigdom i Sverige. Halal-TV blev sosse-TV.

_____________________
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , . Pingat på intressant.se. Expressen om hälsningsincidenten.

Dela med andra:

8 reaktioner till “Halal-TV detsamma som sosse-TV”

 1. Kan bara instämma i det du säger. En halvtimmes programtid slösades bort på en massa strunt tycker jag. Ämnet som sådant var mycket intressant. Det är väl värt att diskutera klasskillnader. Men det här var så otroligt uselt. När tjejerna diskuterade så uttryckte förvisso en av tjejerna att hon inte ansåg att det inte var ett problem att rika blir rikare utan att det bara är ett problem om fattigare blir fattigare.

  Detta vore vad som stod i fokus i programmet. Men det spretade alldeles för mycket och (i vanlig ordning) tramsades det. Varför slösa tid på att fotografera en karl framför hans hus och uppmana honom att se stolt ut? Det fanns inte ens en antydan till djupare analys av klassamhället. Allt föll platt till marken.

  Jag hatar förövrigt halvtimmesformatet. Det går inte att göra ett program med något som helst djup som bara omfattar en halvtimme. Allra minst om man ska foga in flera intervjuer, skildra miljöer och ha scener där det tjattras i bilmiljö och annat.

  Om man ska diskutera klass seriös bör det ske i form av en intervju med en enskild person eller i form av ett samtal mellan två eller maximalt tre personer med olika perspektiv på frågeställningen. Då kan man tränga in i frågan och börja nysta i den på ett seriöst sätt.

  TV behöver inte vara på det här viset. Det behöver inte vara ett dumt medium. Tyvärr verkar inte programmakare i detta land ha några som helst ambition om att göra smart tv.

 2. Jag reagerade också på att man utgick ifrån att ökade inkomstklyftor betyder att de fattiga blev fattigare. Precis som SCB visar så är det snarare så att de som tjänade mest har ökat sin inkomst mer än andra.

  För övrigt är det absurt att utgå ifrån att alla ska känna sig bekväma med att reduceras till en klass. Bara för att marxisterna inte kan tänka på annat än pengar betyder inte att alla identifierar sig utifrån inkomst.

 3. Jag håller med dig i mångt och mycket, Stefan, men gällande “hälsningsincidenten” tycker jag faktiskt att du har fel. Att en muslimsk kvinna inte tar i hand handlar inte om ohövlighet utan om religiös övertygelse. För en muslimsk kvinna är det problematiskt att ha kroppskontakt med en man som inte tillhör den närmaste familjen. Jag antar att även om Carl B Hamilton störs av att hans gäster inte tar honom i hand, så har det ingen inverkan på hans religiösa status. Vad är det för fel med att muslimen visar sin respekt för sin medmänniska (muslim eller inte) genom gesten med en lätt bugning och höger hand på bröstet? Det är inte de muslimska kvinnorna som gör bort sig, utan Carl B Hamilton.

 4. Nej, Stefan har alldeles rätt – islam fungerar så att man ska följa sina religiösa regler, tills någon annan vill att man inte ska göra det. Om tex. någon ber en kvinna att ta av sig slöjan I SITT EGET HEM så måste självklart denna person göra det… eller inte.

 5. Igår diskuterades Halal-TV i teveprogrammet Debatt. Förutom att Hamilton försökte släta över att han argumenterat som en sverigedemokrat (“om ni kommer hit till vårt land så får ni anpassa er eller åka hem igen”), kom udden huvudsakligen att riktas mot islam och muslimer i stället för, som jag antar var avsikten, mot diskriminerande etniska svenskar och intoleranta konservativa gubbar.
  – Janne Josefsson menade att det finns barbariska inslag i Sharia.
  – En av de beslöjade “programledarna” visade sig stödja stening av flickor.
  – De deltagande företrädarna för olika muslimska organisationer skrek i munnen på varandra och Halal-TV fick därmed kritik även från muslimskt håll.
  Jag tror att de enda som tjänade på programmet var (SD). Och det var väl inte meningen?

  De stora förlorarna är förstås alla licensbetalare som får se sina surt inbetalade pengar gå till produktion av Halal-TV, ett program av så låg kvalitet att man får skämmas. Dessutom en uppenbar partsinlaga som bara måste fällas i granskningsnämnden.

  “Fri television”? Pyttsan!

 6. Herregud…Eller kanske man ska säga Herreallah nu för tiden, annars föreligger en risk för att man blir anklagad för rasism! Nu när svt tagit steget att hjälpa våra muslimer att få ut deras budskap via ett skattefinansiersat media så förutsätter jag att även alla andra religioner kommer att få komma till tals! Buddhister, hinduer, scientologer, djävulsdyrkare, hedningar, judar, katoliker m.m.
  I och med att vi bor i ett land med religionsfrihet och yttrandefrihet så ser jag fram emot kommande program där även dessa får träda fram med sina åsikter.
  Själv tror jag på Rödluvan, så svt är välkomna att ta kontakt med mig för att diskutera kommande avsnitt av religions-tv.
  Sedan förstår jag väl Carl Hamiltons reaktion på uteblivet handslag, troligen skulle jag reagerat likadant. Det ligger i svensk uppfostran att visa hövlihet och respekt för våra medmänninskor oavsett religion! Jag tror inte att vare sig profeten Muhammed eller Allah skulle ha straffat henne för att att enligt god svensk sed oavsett religion skaka hand med en annan svensk medborgare! Tur att detta inte inträffade för 300 år sedan, då hade det troligen lett till fullskaligt krig.
  Vi är väl alla lika mycket värda, eller hur? Kanske det är dags att införa ett internationellt och neutralt sätt att hälsa på våra medmänniskor oavsett religion! På så sätt kan kommande missöden av detta slag undvikas.

Kommentarer är stängda.